Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Kies het juiste ventilatiemoment

maart 2019


In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Frendo van Heybeek, werkzaam in de regio Tholen/West-Brabant.

“Over het algemeen liggen de aardappelen zonder noemenswaardige problemen in de bewaarschuren. Het belangrijkste punt van aandacht is veelal kiemremming. De aardappelen zijn gemiddeld genomen wat kiemlustiger dan voorgaande jaren, maar dat leidt lang niet overal tot problemen. Zo is de kiemremming in partijen die tijdens het inschuren met Gro-Stop behandeld zijn vrijwel overal weergaloos. Alleen gassen met Chloor-IPC of 1,4Sight kan ook prima werken, mits op tijd toegepast. Zo kwam de toepassing van 1,4Sight de eerste gasbeurt nogal eens te laat. Deze kiemremmer dien je namelijk toe te passen wanneer er nog geen kiem aanwezig is. Gevolg van een te late gasbeurt is dat je daarna weer sneller aan de bak moet met de daaropvolgende. Bij Biox-m speelt dit minder dan bij zowel 1,4Sight als Chloor-IPC, omdat dit middel de kiemgroei wat beter kan stoppen vanwege het afbrandeffect. Combineer je dit alles met het feit dat er dit seizoen niet altijd gekozen is voor een bespuiting met maleïne hydrazide (MH) vanwege te droge omstandigheden, dan heb je gedeeltelijk de verklaring voor de extra kiemlust van dit jaar.

Ventileer voldoende

Belangrijk is om op meerdere plekken boven op de hoop kuiltjes te graven, liefst tot een diepte van zo’n 40 centimeter. Dan is de mate van kieming van de partij ook beter in te schatten. We zien nu soms ook grotere kiemen op knollen die dieper in de hoop liggen. Dat is niet altijd toe te schrijven aan condens/vocht in de toplaag wat we afgelopen winter wel vaker gezien hebben. Het kan ook zo zijn dat de aardappelen onvoldoende geventileerd zijn. Dit nemen we vooral waar in nieuwe potdichte schuren in partijen met redelijk wat aanhangende vochtige kleigrond en her en der een rotte knol. Door onvoldoende ventilatie kan ook de knoltemperatuur plaatselijk wat oplopen en vaak beginnen de aardappelen rondom te zweten. Zoals in eerdere adviezen al is aangegeven, is het dan raadzaam om meerdere malen per dag te ventileren met drogende (buiten)lucht.

Hou weerberichten in de gaten

Wanneer het product goed in de bewaarschuur zit, heb je uiteraard ook een ventilatieregime waar je iedere dag aandacht aan hoort te besteden, ook al ligt het vast in een gekozen bewaarprogramma. Van het grootste belang is nu om in de meeste cellen het product op de gewenste bewaartemperatuur vast te houden, oftewel voorkom zoveel mogelijk temperatuurschommelingen in de aardappelen, zeker wanneer ze nog lang in de schuur moeten blijven liggen. In de voorbije weken was nogal eens sprake van grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dat hoor je als teler goed in de gaten te houden via de weerberichten. In veel programma’s is ingesteld dat de ventilator om 12 uur ’s nachts begint te draaien met externe lucht om de, eventueel een paar tienden graden Celsius aan de gestegen producttemperatuur, terug te brengen naar de gewenste. Veelal is het dan nog niet de laagste temperatuur van de nacht. Daar kun je echter veel beter het ventilatiemoment op afstemmen, meestal is het rond 6 uur ’s morgens het koudst. Want ventileer je met die lagere temperatuur van dat moment, dan heb je veel minder tijd nodig om de producttemperatuur terug te brengen. Immers, minder ventilatietijd betekent minder vochtverlies in de knollen, dus hou je ze langer vitaal. En reken dit jaar maar eens uit wat 1 procent minder gewichtsverlies over de gehele partij oplevert. Dit kort extern ventileren kun je in het computerprogramma realiseren door een sper in te stellen, bijvoorbeeld door extern draaien alleen toe te staan tussen 5 en 9 uur in de ochtend. Een andere manier om de ventilatietijd te beperken voor terugkoeling is door in het ventilatieprogramma het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur te vergroten. Dan zal de computer veelal ook pas later in de nacht of vroege ochtend de ventilatoren aanzetten.” ●


Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO