Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Aardappelbrowniedessert (glutenvrij)

maart 2024


Een brownie is een superlekker, chocolate loaded Amerikaans nagerecht of gebak. Met meel als bestanddeel dikke pech voor mensen met een glutenallergie zou je denken. Maar niets is minder waar als je ze zelf maakt van (een restje gekookte?) aardappel en aardappelzetmeel.


Nagerecht, 4 personen. Bereidingstijd 25 minuten (excl, 45 minuten oventijd).

  • 2 middelgrote kruimige aardappelen
  • 100 gram boter, gesmolten
  • 200 gram pure chocolade, gesmolten
  • 60 gram bruine basterd suiker
  • 2 eieren
  • 15 dadels zonder pit
  • 100 gram gemengde ongezouten noten (bijv. walnoot, hazelnoot)
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel
  • 60 gram cacaopoeder
  • 1 theelepeltje zout
  • Extra nodig: platte (metalen) bakvorm van 20×30 cm, bakpapier

Warm de oven voor op 160°C.
Schil de aardappelen. Snijd ze in stukjes. Stoom (of kook) ze in ongeveer 10 minuten goed gaar. Laat goed afkoelen en uitdampen.
Bekleed de brownievorm met bakpapier.
Meng de gesmolten boter met de gesmolten chocolade en suiker in een grote kom. Klop de eieren erdoor, net zo lang tot de suikerkristallen zijn uitgesmolten.
Hak de noten grof. Prak de aardappelen fijn met een vork. Hak de dadel in stukjes. Schep aardappel, noten, dadels, aardappelzetmeel, cacao en zout goed door het chocolademengsel. Doe meteen over in de bakvorm. Druk uit. Gebruik eventueel een met warm water bevochtigde bolle kant van een lepel om goed aan te drukken.
Bak zo’n 45 à 50 minuten in de voorverwarmde oven. Laat volledig afkoelen. Neem met bakpapier en al uit de vorm en snijd in stukken.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO