Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Royal Avebe en UMCG ontvangen 1,4 miljoen euro voor innovatief onderzoek

maart 2024


Royal Avebe ontvangt samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ruim 1,4 miljoen euro Europese subsidie vanuit het Just Transition Fund (JTF). De subsidie is voor het project Fibers, dat zich richt op de productie van duurzamere en gezondere (voedings)producten op basis van zetmeel.

Aardappelzetmeel is volgens Avebe een belangrijk ingrediënt voor plantaardige voeding, zoals plantaardige roomkaas, kwark en yoghurt. Tijdens het project worden zetmeelderivaten ontwikkeld op basis van CarbExplore Research’ enzymtechnologie, en kijken de partijen naar welke positieve effecten er zijn voor de gezondheid. “We merken dat er steeds meer aandacht is voor voeding op basis van duurzame plantaardige ingrediënten. Voor Avebe is het belangrijk om te blijven innoveren en te verduurzamen. Met de opgedane kennis vanuit project Fibers kunnen we onze groene zetmeelportfolio vergroten. Uniek is dat we daarbij kijken naar de positieve gezondheidseffecten van deze nieuwe zetmeelderivaten op maag en darmen”, signaleert Marc Laus, Technology Officer Product & Applications bij Avebe.

Duurzame ingrediënten

Fibers staat voor ‘Functional Ingredients by Enzymatic Redesign of Starch’. Binnen het project wordt aardappelzetmeel van Avebe omgezet op basis van CarbExplore Research enzymtechnologie. Dit levert volgens Avebe duurzame zetmeelingrediënten op voor plantaardige voeding. Hierbij wordt gelet op gezondheidsvoordelen en textuur. Bijvoorbeeld plantaardige kwark die vetarm is, maar wel een rijke en romige smaak heeft. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO