Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze column delen vier deskundige bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips. Dit keer een bijdrage van Anton van der Velde, werkzaam in de regio West-Brabant.
“Tot nu toe zijn er meer aardappelen in de werkregio afgeleverd dan op hetzelfde moment een jaar geleden. Hierbij speelde kwaliteit nogal eens rol. Het ging daarbij vooral om gecontracteerde partijen waarvan de afnemers besloten om deze met voorrang af te nemen. Veelal vanwege plekken met rot in de cel of het risico op het optreden van inwendige grijsverkleuring in een bepaald ras. Wat momenteel nog over is, ligt er over het algemeen redelijk bij. In veel schuren waarin her en der een rotte knol lag, zie je nu het moment waarin de verspreidde rotte knollen verder geen problemen meer veroorzaken. De rotte knollen lekken nauwelijks meer en vallen soms als droge zetmeelballen uit elkaar wanneer je erin knijpt. Daarbij is er verschil tussen de grofte van verschillende partijen. In partijen met een grove sortering en rot heb je ook grovere maat rotte knollen en die blijven zichtbaar langer nat en zorgen dus voor meer problemen. Daarin is het dus nog steeds noodzakelijk goed op te blijven letten op lekvocht en eventuele uitbreiding van de rottigheid. Meestal volstaat extra intern draaien. Soms is het nodig om opnieuw een droogprogramma te draaien of zelfs een kachel in te schakelen om een tegenvallende hoek van de cel droog te krijgen. Controle blijft nog steeds het sleutelwoord.
Benut nu de dagtemperaturen flink kunnen oplopen, de laagste temperaturen binnen een etmaal om de producttemperatuur op het gewenste niveau te houden. Dat kan prima door zoveel mogelijk de laagste temperaturen in de vroege ochtenduren te benutten. Dit is mogelijk door vanaf 9 uur ’s morgens tot de volgende ochtend 4 uur in het bewaarprogramma een sper in te stellen. Daarmee ventileer je dus tussen 4 en 9 uur ’s morgens. Dit is veelal het tijdstip met de laagste temperaturen. Je koelt dan in kortere tijd bijvoorbeeld 0,5 graden Celsius in. Er zijn ook telers bij die beginnen met een sper vanaf 6 uur ’s morgens tot 10 uur ‘s avonds. Dit vanwege de benutting van de lagere stroomprijs van het dal tarief. Het advies daarbij is om de sper dan zeker niet om 6 uur te laten beginnen maar om 9 uur. Gelet op de kosten weegt het ventileren in de daluren veelal niet op tegen het ook kunnen ventileren tussen 6 en 9 uur ’s morgens, waarbij je dus zowel korter kunt ventileren en minder gewichtsverlies van het bewaarproduct veroorzaakt.
Dan nog een puntje van aandacht. De meeste bewaaraardappelen zijn ingeschuurd met erg weinig grond. Gevolg is dat hierin de op het ontstaan van drukplekken relatief groot is en ook dat sneller gewichtsverlies in de knollen optreed. Belangrijk is dus om nu de ventilatiemomenten te beperken tot het hoogst nodige. Dat kan door per keer zo kort mogelijk te ventileren, zeker bij draaien met externe lucht. Wat we inmiddels ook hebben geconstateerd is dat de bewaarverliezen tot half maart tussen 5 en 6 procent liggen. Die liggen behoorlijk hoger dan gemiddeld en dat kan een flinke kostenpost opleveren gelet op de vrije marktprijzen van dit moment. Wees ook alert op de kieming. In aardappelen met de status ‘bijna afleveren’, waarin gestopt is met gassen en waarvan de knoltemperatuur hoger is, zien we dat de kiemen snel loskomen. Vooral in partijen waarin geen vloeibare Chloor-IPC tijdens het inschuren toegepast is. Ga dus altijd door met gassen totdat je zeker weet op welk moment je de aardappelen gaat leveren. Nog een tip, zet de condensventilatoren uit zodra de buitentemperaturen beginnen te stijgen. Je krijgt dan ook een temperatuurstijging van de dakpanelen en bij dan nog draaiende condensventilatoren ga je de aardappelen boven in de hoop opwarmen.” ●
Lees hier ons volledige bewaardossier!
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO