Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Geen gratin maar tatin!

april 2019


De Franse zusters Tatin bakten per ongeluk een appeltaart op z’n kop. Een mislukking? Welnee. Een prachtig resultaat, de tarte tatin. Een laagje karamel met een vulling in een taartvorm, een lap deeg er bovenop en je hebt een resultaat dat een naam mag hebben.


Aardappelgerecht, 4 personen. Bereidingstijd ca. 20 minuten (excl. 30 minuten oventijd).

  • 400 gram krieltjes met schil (voorgekookte kriel kan ook)
  • 4 plakjes hartige taartdeeg
  • 4 lente-ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter + boter voor invetten
  • 2 flinke eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 3 dunne schijfjes citroen
  • 100 gram gerookte kipfilet in reepjes
  • 100 gram komijnekaas in plakken
  • grof gemalen zout en peper
  • extra nodig: aardewerken taartvorm Ø 26 cm, bakpapier

Warm de oven voor op 200°C. Laat het deeg ontdooien.
Halveer de krieltjes. Kook ze 7 minuten in water met zout (gebruik je voorgekookte krieltjes, hoef je ze dus niet te koken). Laat goed uitlekken en uitdampen. Maak intussen de lente-ui schoon en snijd in stukken van 3 cm. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de krieltjes op een middelhoog vuur al omscheppend in 7 minuten goudbruin.
Vet de bodem van de taartvorm ruim in met boter. Leg een stuk op maat geknipt bakpapier op de bodem. Verhit 1 eetlepel boter in een steelpan met dikke bodem. Voeg de suiker toe en verhit op een matig vuur tot de suiker begint te kleuren. Verdeel over het bakpapier in de taartvorm. Leg er de aardappeltjes op met het snijvlak naar beneden. Steek er de stukken lente-ui en gehalveerde schijfjes citroen tussen. Verdeel er de kipreepjes over. Leg er de plakken komijnekaas op. Bestrooi met zout en rijkelijk met peper. Dek af met het taartdeeg en stop dat aan de randen goed tussen de aardappeltjes en de vorm.
Bak de taart 30 minuten op 200°C. Laat 5 minuten afkoelen en keer de tarte-tatin op een mooie grote platte schaal.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO