Al abonnee? Activeer hier uw premium account

KIZ-innovatieprijs voor Rema Envimaxx

april 2019


Het Keuringsinstituut voor Zaaigranen, -zaden en pootgoed Friesland (KIZ) heeft tijdens de recent gehouden ledenvergadering te Oude Bildtzijl weer de jaarlijkse KIZ-innovatieprijs uitgereikt. Het daarbij behorende bedrag van 2.500 euro kwam dit jaar ten goede aan de Friese broers Piet en Wilco Regnerus uit Ferwert, bouwers van de Rema Envimaxx looftrekker/wortelsnijder-combinatie. De jury omschrijft de vinding als een voorbeeld hoe innovatieve techniek inspeelt op een actuele situatie in de landbouw, namelijk het aanstaande verbod op het gebruik van tot nu toe veel toegepaste loofdoodmiddelen in de (poot)aardappelteelt.

De basis van de prijswinnende machine vormt een looftrekker met riemen in vierrijige uitvoering. Het gaat hierbij om twee naastgelegen tegen elkaar draaiende platte trekriemen per element waartussen loofstengels klemmen. Die worden door een zigzagbeweging uit de rug getrokken, doordat de riemen van voor naar achter gezien in een oplopende hoek staan. Vooraf is het loof geklapt tot op een optimale lengte van 15 tot 20 centimeter boven het rugplateau. Voor beter klemwerk zijn twee extra geleidingsrollen geplaatst aan de invoerzijde van de riemen. Door individuele vering blijven de riemen goed op spanning staan. De totaalspanning van een riem is handmatig instelbaar via draadspindels. Elke riem heeft een aandrijving via een hydromotor en de snelheid daarvan is traploos regelbaar. De snelheidsregeling is nodig om de werking aan te passen aan de stengeleigenschappen van het aardappelras en de rijsnelheid.

Snij- en spuitinrichting

De jaarlijkse KIZ-innovatieprijs en het daarbij behorende bedrag van 2.500 euro kwam dit jaar ten goede aan de Friese broers Piet en Wilco Regnerus uit Ferwert, bouwers van de Rema Envimaxx looftrekker/wortelsnijder-combinatie.

Het is ook mogelijk om een wortelsnij-inrichting op de Envimaxx te monteren en zelfs een spuitinrichting met de meest moderne precisietechniek. De wortelsnij-inrichting bestaat uit een houder met twee brede ganzenvoetmessen die elk onder twee aardappelruggen doorlopen. De werkingsdiepte is met bouten/moeren en draadspindel op verschillende posities instelbaar. Achter op de machine is naar wens nog een precisiespuit te monteren die dankzij groenloofdetectie niet-uitgetrokken stengels met (de straks nog leverbare) loofdoodmiddelen kan behandelen. Het gaat hier om de Weed-IT precisiespuit. Elk element is uitgerust met drie spuitdoppen per rij, twee aan de rugflanken en één boven het rugplateau, die individueel middel uit kunnen brengen. Wat verder opvalt aan de prijswinnende machine is de moderne uitstraling. De broers Regnerus hebben gekozen voor een zo licht mogelijke staalconstructie met doordachte plaatsing en verbinding van onderdelen. Zo is bijvoorbeeld de kokerbalk voor aan het werktuig benut als voorraadvat voor de benodigde hydrauliek­olie. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO