Al abonnee? Activeer hier uw premium account

30 mei: De Dag van de Aardappel

april 2024


Solanum tuberosum, de aardappel, een gewas dat regelmatig door miljarden mensen wordt geconsumeerd en een belangrijk gewas vormt diverse landbouwsystemen wereldwijd, variërend van kleine boeren die met de hand diverse erfgoed variëteiten produceren in de Andes, tot grote commerciële, gemechaniseerde boerderijen op verschillende continenten.

Als het derde meest geconsumeerde voedselgewas ter wereld dragen aard­appelen bij aan de voedselzekerheid en voeding, maar ook aan het levensonderhoud en de werkgelegenheid van mensen in landelijke en stedelijke gebieden over de hele wereld. De viering zal ook worden gebruikt om het belang van het gewas voor de bestrijding van honger en armoede en het aanpakken van milieubedreigingen voor agrifoodsystemen te onderstrepen. De rol van klein­schalige familiale boeren, van wie een aanzienlijk deel vrouw is, bij het beschermen van het brede spectrum van de diversiteit van het gewas zal ook worden erkend, terwijl de culturele en culinaire dimensies van de teelt en consumptie van het gewas zullen worden gevierd”.

Deze lofzang op de aardappel en de boeren komt niet van de NAO, alhoewel dat zomaar had gekund. Nee, deze verklaring staat op de website van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (VN). De reden is dat de VN eind vorig jaar hebben besloten – gezien de grote kracht van de aardappel – om voortaan op 30 mei de internationale dag van de aardappel te vieren. Landen worden opgeroepen om aandacht te besteden aan deze dag. Waar gaan wij dat doen? In politiek Den Haag. Die keus is niet zo moeilijk. Want de lofzang van de FAO mag – als neutrale boodschapper – in Nederland steviger doorklinken. We hebben immers – dankzij een volledige keten van veredeling tot en met verwerking – een van de sterkste aardappelsectoren van de wereld en kunnen internationaal als Nederland heel veel betekenen voor de VN doelstellingen om honger en armoede te bestrijden. Maar dan moet de Nederlandse aardappelteelt wel sterk blijven en het exportbelang begrepen worden. Terecht kiest de VN een ambitieuze slogan voor 30 mei: Harvesting diversity, feeding hope. Die gaan we laten landen in Den Haag!

Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO