Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Het is redelijk stil aan het bewaarfront, of toch niet overal?

april 2024


Het is redelijk stil aan het bewaarfront in de aanvang van april. Telers hebben maar weinig vragen, problemen lijken nauwelijks aan de orde. Toch betekent dit niet dat het in elke schuur koek en ei is. En zeker nu het veldwerk weer op gang komt is het van belang de controle op temperatuur, kieming en rot niet te laten verslappen.

Wie het temperaturen­overzicht van de laatste maanden erbij pakt, zal zien dat in heel Nederland sprake is van flinke fluctuaties. Nachten met temperaturen rond het vriespunt, overdag soms oplopend tot 15 graden Celsius of hoger. Daarnaast valt hieruit te concluderen dat de gemiddelde waarden hoog zijn en dat ze boven die van de voorbije jaren uitstijgen. Dit heeft ook zijn weerslag op product dat in de schuur ligt. Bij hoge buitentemperaturen klimmen de knoltemperaturen snel mee naar boven, vooral in schuren met alleen buitenluchtventilatie. Dat zien we onder meer terug aan de kiemlust in de bewaarcellen. Knollen komen her en der eerder los vanwege die temperatuurswisselingen en daarbij soms hogere knoltemperaturen. Vaar daarom niet blind op de standaard intervallen die opgaan voor de diverse kiemremmingsmiddelen. Controleer nu dagelijks de hoop en check knollen op eventuele aan-/afwezigheid van kiemen. En niet alleen bovenop. Graaf zeker tot 40 centimeter diep en bekijk wat de situatie is in de diepere laag. Het kan daar bijvoorbeeld vochtiger zijn door condensvocht en/of rottende knollen. Je kunt, om het moment van kieming wat eerder te zien aankomen, eventueel wat knollen uit de bewaring halen en deze in een ruimte met een wat hogere temperatuur wegleggen. Wanneer die knollen loskomen is dat het sein om extra alert te zijn op kieming in de bewaarcellen. Alhoewel het advies is om een middel als 1.4 SIGHT al voor het zichtbaar zijn van de kiemen toe te dienen, is het nog geen probleem wanneer al wat knollen kiempjes vertonen in het wittepuntjesstadium. Praktijk­ervaring leert namelijk dat bij navolging van de adviesdosering het middel prima werkt. Pas wanneer kiemen groter zijn dan enkele millimeters adviseren we een ‘afbrandmiddel’ als Argos of Biox-M toe te passen.

Volg weersverwachtingen

Om de knoltemperatuur in de komende bewaartijd beheersbaar te houden, is het raadzaam de weersverwachtingen nauwgezet te volgen. Benut zoveel mogelijk de vrij schaarse koude nachten en vooral de vroege ochtenduren voor koeling en andere externe ventilatieacties als luchtverversing. Ligt de knoltemperatuur al relatief ver boven de gewenste waarde, we meten soms temperaturen van 9 tot 10 graden Celsius, koel dan niet te veel terug. Buitentemperaturen zullen in de komende weken naar verwachting relatief hoog blijven. Wanneer je de knoltemperaturen dan op een wat hoger peil houdt, is het eenvoudiger om die constant te houden. Dat is belangrijker dan koste wat het kost de temperatuur met meerdere graden naar de streefwaarde te draaien. Een knoltemperatuur van 7,5 tot 8,5 graden Celsius is voor fritesaardappelen nog best oké in deze periode. Dan nog een tip voor het tijdstip van aflevering: zorg dat de knoltemperatuur dan wel hoog is, minstens 10 tot 12 graden Celsius. Dit voorkomt onnodige blauwverkleuring in het aflever­traject en daarmee blijft de (bak)kwaliteit behouden. Daarnaast raden we telers nog steeds aan alert te zijn op eventuele aanwezigheid van rotte knollen. Zeker bij hogere bewaartemperaturen ligt een uitbraak op de loer. In sommige partijen blijven rotte knollen zich daarom nog met regelmaat manifesteren. Dus graaf minstens enkele keren per week in de hoop, gebruik goede verlichting om mogelijk aanwezige rotte knollen niet te missen en controleer de ventilatiekanalen op lekvocht. ●

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Niek Vedelaar, werkzaam in de regio Flevoland.


Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO