Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Markt van schilbedrijven in transitie

april 2024


De investeringsmaatschappij Nimbus uit Zeist, al meer dan 25 jaar actief in Europa en investeerder in Europese bedrijven die zich op een kruispunt van hun ontwikkeling bevinden en klaar zijn voor de volgende groeifase, drukt haar stempel op de hedendaagse markt van koelverse aardappelproducten met de verkoop van Frespo uit Cuijck en de aankoop van CêlaVíta te Wezep.

Vorig jaar zomer maakte Nimbus nog bekend dat het Aviko Cuijck, al vijftien jaar onderdeel van de Aviko-groep, had overgenomen en omgedoopt tot Frespo. Dit voorjaar verkocht het bedrijf deze onderneming alweer aan aardappelverwerker Peka Kroef te Odiliapeel. In een reactie laat Kroef weten met de overname van Frespo haar positie in de markt voor koelverse aardappelproducten verder te willen versterken. Tevens realiseert de onderneming hiermee een forse capaciteitsuitbreiding, waarmee ze aan de groeiende vraag naar hoogwaardige aard­appelproducten verwacht te kunnen voldoen. Door de toename in capaciteit kan Peka Kroef niet alleen beter voldoen aan de bestaande markt- en klantvraag, maar kan ze naar eigen zeggen ook efficiënter inspelen op groeimogelijkheden die nieuwe markten en segmenten bieden. “De acquisitie van Frespo markeert een belangrijke mijlpaal voor ons mooie familiebedrijf”, aldus Edwin Holleman, CEO van Peka Kroef. “We zijn ervan overtuigd dat deze strategische stap ons zal helpen om nog beter te voldoen aan de behoeften van onze klanten en nieuwe mogelijkheden te verkennen voor groei en innovatie. Het gecommitteerde team in Cuijk en hun jarenlange expertise op het gebied van de productie van koelverse aardappelproducten zal ons helpen onze positie als toonaangevende speler in de aardappelverwerkingsindustrie verder te verstevigen.” Hierbij kijkt het bedrijf met vertrouwen uit naar een succesvolle integratie van de activiteiten in Cuijk.

CêlaVíta naar Nimbus

Ondertussen zit Nimbus niet stil en maakt het bekend dat ze concurrent CêlaVíta overnemen van McCain. De Canadese multinational geeft aan dat het koelverse marktsegment een minder prominente positie heeft binnen de strategie van McCain Continental Europe. Vandaar dat het bedrijf concludeerde dat CêlaVíta, dat al sinds 2012 een volledige dochteronderneming is van McCain, beter kan groeien in een zelfstandige vorm. De producent is al meer dan 55 jaar een bekende merknaam in de koelverse aardappelcategorie. Het bedrijf produceert een breed assortiment gekoelde aardappelproducten onder merk en private label in zijn productiefaciliteit in Wezep voor zowel retail, industrie en foodservice klanten in Europa. Nimbus kijkt uit naar de kans om in de onderneming te investeren. “Door commerciële ontwikkelingen, nieuwe investeringen en operationele verbeteringen zal CêlaVíta een solide partner worden voor zijn klanten, leveranciers en personeel”, deelt de onderneming in een persbericht. Verder heeft de overname geen directe consequentie voor telers, omdat McCain voor oogst 2024 de inkoop en levering van aardappelen aan Nimbus blijft verzorgen. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO