Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
Het kabinet heeft vorige maand de lang verwachte nota over onze China-strategie bekendgemaakt. Een vrij afgewogen verhaal natuurlijk, want China is niet alleen wereldspeler, maar ook handelsland voor Nederland.
Een van de conclusies is dat, om de groeiende economische, technologische en militaire macht van China tegenwicht te bieden, er nauwere Europese samenwerking noodzakelijk is. We moeten realistisch zijn, aldus minister Blok: Nederland kan alleen weinig klaarspelen. Dat komt overigens mooi uit nu de Nederlandse bevolking met de EU-verkiezingen een sterk signaal heeft afgegeven niet uit de EU te willen. Ook stelt het kabinet dat angst voor China niet nodig is. Samenwerking moet het sleutelwoord zijn, met name op het gebied van handel en klimaat. We moeten ons baseren op feiten en kennis, en niet op gevoelens en beelden.
Tot slot constateert het kabinet een groot probleem ten aanzien van de Nederlandse export: een moeizame bescherming van intellectueel eigendom, in ons geval het kwekersrecht. En kwekersrecht is de enige manier om grote investeringen in rasverbetering van aardappelen te waarborgen.
Het verschijnen van deze nota is een goed moment om de aardappel en China eens tegen het licht te houden. Als we kijken naar aardappel, dan is China met 25 procent aandeel de grootste producent ter wereld. Aangezien de aardappel een lage waterbehoefte heeft vergeleken met rijst, maïs en tarwe en ook heel voedzaam is, heeft de Chinese overheid een paar jaar geleden aardappelen tot het nieuwe, gezonde basisvoedsel uitgeroepen. Een buitenkans voor Nederland aardappelland zou je denken, mede omdat bijna 20 procent van de wereldbevolking in China woont. Wij met ons volledige aardappelcluster, van veredeling tot en met verwerking kunnen een grote rol spelen. En dat doen we ook, zeker als het gaat over kennis, toelevering en verwerking. Maar het zou nog veel beter kunnen als we met behulp van de Nederlandse aardappelrassen de Chinese productie een boost zouden kunnen geven. En daar zit precies de grote bottleneck: het kwekersrecht is niet geregeld. De hoogste tijd dat China met zijn Holland-strategie komt.
Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO