Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Techneuten Broekema starten met Combine Raceteam

juli 2019


Het technisch team van transportbandenfabriek Broekema te Veendam is volgens directeur Johan Adrichem dagelijks bezig met het zoeken naar betere en efficiëntere oplossingen voor het fabriceren van trek-riemen en spijlen-zeefbanden voor een scala aan aardappelmachines van verschillende merken. Om het Broekema-gevoel te ‘boosten’ is het bedrijf dit jaar een Combine Raceteam gestart.

Tijdens de eerste racedag dit jaar van Broekema Combine in Montfoort vertelt Johan Adrichem dat hij met zijn bedrijf altijd op zoek is naar betere en efficiëntere oplossingen. “Onze mensen bij Broekema zijn altijd op zoek naar manieren waarop machines effectiever, betrouwbaarder en sneller gemaakt kunnen worden. Dat is hoe in de jaren 50 Ko Hammenga onze onderneming is gestart en wat sindsdien in het DNA van Broekema blijvend is verankerd. De drang naar verbeteren blijft bij ons team niet beperkt tot oplossingen met trek-riemen en spijlen-zeefbanden, maar in de vrije tijd wordt er ook heel veel gesleuteld aan allerlei installaties en voertuigen. Dit hobby-sleutelen heeft zich nu vertaald naar een echt Combine Raceteam”, laat Adrichem enthousiast weten.

Spektakel

Sinds 1995 worden Combine Races gehouden, als een van de mechanische spektakels bij zomerfeesten. Zoals Tractor­pulling een wedstrijd is om stuurmanskunsten en de kracht van tractoren te demonstreren, worden ook maaidorsers omgebouwd tot heuse race-combines. Deze zomerfeesten zijn enorm populaire evenementen: allang niet meer alleen voor landbouwend Nederland, maar gewaardeerd en bezocht door een breed publiek. Zo ook in Montfoort waar in groten getale opgekomen publiek geniet van de start van de eerste race van het seizoen. Enthousiast vertellen de medewerkers er over de snelle combine die uitkomt in de special klasse. Met een flinke V8 4,2 liter Audi-motor met een vermogen tot 450 pk en voorzien van 110 octaan benzine, die verkrijgbaar is bij een lokaal Gronings pompstation, ging de machine snel van start. Het motto van het team is Fast, Loud en Dirty. En inderdaad: met een oorverdovend lawaai vliegen de combines over de racebaan. In de tweede ronde kwam de machine echter klem te staan tussen twee concurrenten, waardoor de aandrijfas tordeerde en afbrak. Hopelijk gaat het in de volgende races beter. Met het vorderen van de zomer nemen ook de stuurmanskunsten van het team toe. “Voor podiumplaatsen komen we nog wat ervaring tekort, maar ik heb er vertrouwen in!”, laat Adrichem weten. Wie ook eens wil genieten van deze spannende sport, deze zomer zijn er op nog races te zien te Mariënvelde op 25 augustus en op 22 september in Tzum. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO