Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Chinese viceminister gaat VN Voedsel- en Landbouw­organisatie leiden

augustus 2019


Qu Dongyu, de Chinese viceminister van Landbouw, is eind juni verkozen tot het nieuwe hoofd van de Voedsel- en Landbouw­orga­nisatie (Food and Agriculture Organization, FAO) van de Verenigde Naties (VN). De termijn van de negende directeur-generaal, die de Braziliaanse José Graziano da Silva opvolgt, is gestart op 1 augustus en zal lopen tot 31 juli 2023, waarna een eenmalige termijnverlenging mogelijk is.

Tijdens de 41ste FAO Conferentie gehouden in Rome, werd Qu in een enkele stemronden met een overduidelijke meerderheid van de stemmen (108 uit 191) verkozen. Hij werd daarmee de eerste Chinese directeur-generaal in de geschiedenis van de FAO. Qu is naast viceminister ook trustee van het Interna­tio­nal Potato Center (CIP). Na zijn verkiezing verklaarde het CIP dat de omvangrijke kennis die de bioloog heeft van aardappelen en van de bijdrage die aardappelen kunnen leveren aan de transformatie van het voedselsysteem, centraal staan bij zijn 33 jaar lange ervaring in landbouw- en plattelandsontwikkeling en internationale uitwisseling en samenwerking. “Aardappel­productie – evenals de productie van graan, druiven en goji-bessen – stond centraal in de door Qu geleide waardeketenontwikkelingsprogramma’s en plannen om lokale boeren uit de armoede te bevrijden. Het CIP heeft nauw samengewerkt met Chinese wetenschappers, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van meer dan honderd aardappelrassen in China, waarvan er momenteel minstens 35 worden geteeld. De productie is in zo’n mate toegenomen dat het nu het op drie na grootste basisgewas van het land is”, aldus het CIP.

Actiepunten

Tijdens een FAO-bijeenkomst op 11 april, waarbij de toen nog kandidaten voor de directeur-generaalpositie werden ondervraagd door FAO-leden, sprak Qu over verschillende actiepunten waar de organisatie zich wat hem betreft op moet focussen. Hij noemde onder andere het elimineren van honger en armoede, bijvoorbeeld door het inzetten van middelen ten behoeve van lokaal basisvoedsel zoals wortel- en knolgewassen, koolhydraten en peulvruchten. Ook landbouw in tropische landen, de uitdagingen van boeren op droog land en met watertekorten, eerlijk verdeelde digitale landbouw en digitale plattelandsontwikkeling en tot slot duurzame landbouwontwikkeling zijn voor Qu punten waarop de organisatie actie moet ondernemen. “Ik zal werken aan een open, transparante, digitale en geïntegreerde FAO, en een FAO die samenwerkt voor een betere coördinatie tussen de in Rome gevestigde agentschappen”, zo sprak hij zijn toekomstplannen uit. Met deze agentschappen doelt Qu naast de FAO op de twee andere VN-organisaties gevestigd in Rome, namelijk het Internationaal Fonds voor agrarische ontwikkeling (International Fund for Agricultural Development, IFAD) en het Wereldvoedsel­programma (World Food Programme, WFP). “Ik zal werken aan een betrouwbare FAO, die hechter samenwerkt met wereldwijde financiële en ontwikkelingsinstellingen”, voegde hij daaraan toe.

Link met Nederland én de aardappelsector

Aan de verkiezing van Qu zit ook een Nederlands tintje. In 1996 promoveerde hij namelijk aan Wageningen University & Research (WUR) bij hoogleraar Evert Jacobsen op de aardappelteelt. De viceminister kent de aardappelsector van ons land dus goed. Tijdens een gesprek met Aardappelwereld in 2015 bleek al dat deze achtergrond hem had geïnspireerd bij eerdere beleidsbeslissingen. Ook werd het tijdens het World Potato Congress 2015, dat jaar gehouden in Beijing, duidelijk dat de WUR-alumnus zijn interesse in de aardappel nog niet was verloren: hij was vereerd dat hij daar het eerste Chineestalige exemplaar van het Aardappelkweekboek, uitgegeven door Aardappelwereld bv, in ontvangst mocht nemen. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO