Al abonnee? Activeer hier uw premium account

PotatoEurope: het evenement van en voor de aardappelketen

augustus 2023


Op 6 en 7 september 2023 komt de gehele aardappelketen samen tijdens de inspirerende vakbeurs PotatoEurope. Dit jaar vindt het evenement plaats in Kain, een Belgisch plaatsje vlak bij Tournai. Deze bruisende happening markeert de start van het nieuwe teeltseizoen en is van cruciaal belang voor aardappelprofessionals die streven naar innovatie, kennisdeling en het opbouwen van waardevolle zakelijke relaties. Met 194 stands uit zestien landen en de prominente aanwezigheid van grote merken die moderne rooimachines demonstreren, belooft PotatoEurope een onvergetelijke ervaring te worden voor de gehele internationale aardappelketen.

We verwachten 10.000 bezoekers uit meer dan veertig landen te mogen verwelkomen, meldt beursmanager Alain Vander cruys.

Dit jaar vindt de teelt van de aardappelen, op het in totaal 33,3 hectare tellende glooiende terrein, plaats op maar liefst 25 hectare vruchtbare leemgrond. De aardappelen werden op 4 en 5 mei gepoot, iets later dan gebruikelijk vanwege een nat en koud voorjaar, zo vertelt Benjamin Couvreux van het Waalse onderzoekscentrum CARAH. Tijdens een persconferentie begin juni bleek dat de ingevallen droogte in Europa na het poten de ruggen tot beton heeft gemaakt. Toch weten de aardappelplanten door de harde laag heen te breken. Tijdens het teeltseizoen hebben de planten zich goed ontwikkeld. In een reactie laat de organisatie weten dat de knolzetting betrekkelijk laag is, maar dat de aardappelen goed aan de maat zijn. CARAH zal niet alleen de neerslag tijdens het groeiseizoen nauwgezet volgen, maar ook de opbrengst van de akkers met de bezoekers delen. Verder is het interessant om tijdens het evenement de groeiresultaten van de niet-beregende akkers te vergelijken met een demoveld met dripirrigatie van de Belgische fritesverwerker Clarebout. Op de rooivelden teelt de organisatie twee prominente rassen, namelijk Challenger van handelshuis HZPC en Fontane van Agrico, beide bekend om hun goede kwaliteit als basis voor de productie van frites. Deze aardappelen gaan naar de Belgische frites­fabrieken Lutosa en Mydibel. Interessant hierbij is dat Mydibel onlangs is overgenomen door Clarebout.

Interessante demovelden

Ondanks de droogte na het poten, weten de aardappelplanten door de harde laag heen te breken.

Een hoogtepunt van PotatoEurope zijn de interessante demovelden, aangelegd door CARAH, een gerenommeerde organisatie uit Wallonië die al dertig jaar onderzoek doet en telers adviseert gedurende het groeiseizoen. CARAH heeft ook geavanceerde waarschuwingssystemen ontwikkeld om telers tijdig te alarmeren bij naderende infectiekansen van Phytophthora. Maar liefst elf bedrijven, namelijk Kreglinger, BASF, HZPC, Corteva, Netafim, Agrico, Timac Agro, Clarebout, UPL, TMCE en Syngenta hebben de demovelden van PotatoEurope laten aanleggen. Dit zijn drie onder­nemingen die gespecialiseerd zijn in bemesting en biostimulanten, twee bedrijven in irrigatietechnologie, vier gewasbeschermingsfirma’s en twee Nederlandse kweekbedrijven. Bovendien is er een speciaal demoveld aangelegd met achttien robuuste aardappelrassen, waar telers inspiratie kunnen opdoen voor de keuze van duurzame rassen. De reden om dit demoveld te presen­teren is dat tijdens PotatoEurope de Belgische aardappelsector het convenant biologische aardappelrassen zal verlengen. Binnen dit project spreekt de gehele biologische aardappelketen, inclusief de supermarkten, af dat er alleen robuuste rassen in het biologische schap aangeboden zullen worden. “We hebben er goede hoop op dat de verwerkende industrie dit jaar ook zal aansluiten”, onthult Daniel Ryckmans, van FIWAP en tevens coördinator van het project in België.

Moderne machines in actie

In de loop van de zomer hebben de aardappelplanten zich goed ontwikkeld.

Wat PotatoEurope extra speciaal maakt, is de mogelijkheid om moderne rooi­machines in actie te zien. De wereldwijd bekende machinefabrikanten AVR, Dewulf, Grimme, Pouchain en Ropa zullen op PotatoEurope met moderne vierrijige en tweerijige rooimachines de aardappelen oogsten. “Dat betekent dat alle telers, met grote en kleine bedrijven, deze dagen praktische informatie kunnen opdoen”, benadrukt Alain Vander cruys van de beursorganisatie Fedagrim. Deze demonstraties zullen op vaste tijden plaatsvinden, waarbij deskundig commentaar wordt geleverd om de bezoekers optimaal te informeren. Alle gerooide aardappelen worden in kippers van het merk Dezeure, getrokken door trekkers van Case IH/Steyr, naar de stortbunkers vervoerd. Hier laden de machines van AVR, Bijlsma Hercules, Dewulf Miedema, Dubrulle Downs, Grimme en Tong de aardappelen op vrachtwagens die ze vervolgens naar de twee fabrieken vervoeren.

Alternatieve onkruidbestrijding en loofdoding

Loslijnen van AVR, Bijlsma Hercules, Dewulf Miedema, Dubrulle Downs, Grimme en Tong laden deze editie de aardappelen op vrachtwagens die ze vervolgens naar de twee fabrieken vervoeren.


Naast het rooien van aardappelen en de demovelden zijn er op PotatoEurope ook demonstraties van mechanische onkruidbestrijding. Onder leiding van het interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) zullen toonaangevende merken zoals AVR, Grimme, MSR Plant Technology en Lemken hun nieuwste ontwikkelingen tonen, die telers helpen om minder afhankelijk te zijn van gewasbeschermingsmiddelen. Aansluitend hierop vindt er onder leiding van de aardappelorganisatie FIWAP een demonstratie van alternatieve loofdoding plaats, waarbij Nufarm haar elektrische loofdodingsapparatuur zowel tijdens het evenement als twee weken voorafgaand zal demonstreren, om zo de werking direct na toepassing en na twee weken te beoordelen. Daarnaast toont het bedrijf MSR de Crown Crusher in de praktijk.

Nederlands Aardappelpaviljoen

Niet te missen op PotatoEurope is het Nederlandse aardappelpaviljoen, georganiseerd door de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Nederlandse overheid.

Niet te missen op PotatoEurope is het Nederlandse aardappelpaviljoen, georganiseerd door de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Nederlandse overheid. Net als de beurs zelf biedt het paviljoen een ketenbrede afspiegeling van de Nederlandse aardappelsector. De bedrijven Schaap Holland, Royal ZAP & Semagri BV, Q-Potato Holland, Naus Agriboxes, Horizon Flevoland, Perfect Plants, Plantera, Eqraft, VHM-Machinery, Nedato, E-Green Europe, Solynta en PotatoWorld magazine presenteren zich gezamenlijk en bieden bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met het Nederlandse aardappelbedrijfsleven. Daarnaast is het paviljoen een ideale ontmoetingsplek om te netwerken, zakenpartners te ontmoeten en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Aan het einde van de eerste beursdag nodigen de NAO en de Nederlandse overheid aardappelprofessionals uit om tijdens een netwerkborrel elkaar op informele wijze te ontmoeten.

Bezoekers uit meer dan veertig landen

Tevens vindt er een demonstratie van alternatieve loofdodingsmethoden plaats.


De organisatoren van PotatoEurope 2023 verwachten 10.000 bezoekers uit meer dan veertig landen te mogen verwelkomen. Dit onderstreept de internationale aantrekkingskracht van het evenement en de belangrijke rol die PotatoEurope speelt in het bevorderen van innovatie, kennisdeling en zakelijke groei in de aardappelindustrie. Of je nu een teler, onderzoeker, handelaar of machinefabrikant bent, PotatoEurope 2023 belooft een onvergetelijke ervaring te worden waar je nieuwe inzichten opdoet, je netwerk vergroot en geïnspireerd raakt door de nieuwste ontwikkelingen binnen de aardappelketen. Mis het niet en reserveer nu alvast online een ticket met een aantrek­kelijke korting voor dit unieke evene­ment via de website www.potatoeurope.be. ●


Voor de plattegrond PE en de deelnemerslijst klik hier.




Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO