Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Vakbeurzen zijn blijvers

augustus 2023


Onlangs was ik in het buitenverblijf van de familie Churchill, Chartwell. Alles nog in originele staat. Zij leefden daar tot en met de jaren zestig van de vorige eeuw. Naast zijn werkkamer was er een tweede kamer, waar het secretariaat werd gevoerd.

Ik zag daar bijvoorbeeld typemachines met inktlint, een telex, vaste telefoon met switch­board en een telmachine met een handel. Hij dicteerde zijn speeches en die werden uitgetypt. De spiegel en een soort leunmeubel waar hij deze oefende waren ook nog volledig aanwezig. Wat een historie. Eigenlijk zijn al deze genoemde zaken in onze wereld inmiddels verdwenen en vervangen door vooral digitale machines. Een klein voorbeeld slechts dat de moderne tijd waarin we leven onvergelijkbaar is met de afgelopen eeuwen.

Zijn er zaken die nooit zullen verdwijnen? Uiteraard is dat de aardappel, sterker nog, ik verwacht dat de aardappel wereldwijd alleen maar meer belangstelling gaat krijgen. Maar het deed me vooral denken aan de discussie tijdens de coronaperiode over de noodgedwongen niet gehouden vakbeurzen. In sommige beschouwingen werd corona gezien als een voorbode van veel minder ontmoetingen en reiskilometers. Op zichzelf niet verkeerd, het thuiswerken lijkt ook na corona een blijver te zijn. Voor onze aardappelsector, waar mensen lange carrières maken en elkaar meestal goed kennen zou je dat ook kunnen zeggen. Weg met die vakbeurzen, dat bespaart veel tijd, inspanningen en geld. Iedereen kent elkaar al. Waarom is er dan toch weer op 6 en 7 september van dit jaar een Potato Europe gepland bij Doornik, België? En ook nog eens een organisatie die aangeeft dat deze versie groter en beter wordt dan ooit? Dat komt omdat – ook als men elkaar al lang kent en zaken doet – de ontmoeting cruciaal is. Het gaat over vertrouwen, en dan moet je elkaar af en toe lijfelijk treffen, in de ogen kunnen kijken, en weten van elkaar hoe het gaat, emotie tonen. De Monitor Beurzen – de statistiek van de beurzensector – geeft dat ook aan, de vakbeurzen zijn nagenoeg hersteld, in tegenstelling tot publieksbeurzen. Daar worden geen individuele relaties onderhouden.

Graag tot ziens op onze stand op 6 en 7 september!

Dick Hylkema
Directeur Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO)

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO