Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Schotse visstoof Cullen skink

september 2023


Een cartouche is een cirkel van bakpapier zo groot als binnenkant pan met een klein gaatje in het midden. Je legt deze direct op je product. Zo kun je ingrediënten zachtjes gaar stoven, zonder dat het uitdroogt of er een vel op komt. En de smaak wordt nog intenser.


Hoofdgerecht, 2 grote kommen. Bereidingstijd ca. 40 minuten.

  • 1 grote ui
  • 1 flinke eetlepel boter
  • 3 kruimige aardappelen (ca. 450 gram)
  • 3 dl volle melk
  • 1 laurierblad
  • 1 bosje peterselie
  • ½ visbouillontablet
  • 250-300 gram gerookte witte vis (makreel, forel of heilbot)

Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
Smelt de boter in een kookpan. Warm hierin de ui goed door. Voeg 1 eetlepel water toe. Dek af met de cartouche (zie ook tip) en stoof 5 minuten. Schil intussen de aardappel en snijd deze in blokjes. Breng in een andere kookpan de melk tegen het kookpunt. Doe er het laurierblad, 5 hele takjes peterselie, het halve visbouillontablet en gerookte visfilets bij. Laat 15 minuten trekken (niet koken!). Doe intussen de aardappelblokjes met 2 eetlepel gehakte peterselie en 1 eetlepel water bij de ui. Dek weer af met de cartouche en stoof 10 minuten.
Neem de vis uit het pocheervocht. Giet het vocht bij de aardappel door een zeef (verwijder laurier en hele peterselietakjes). Breng de aardappelen met vocht tegen het kookpunt. Dek weer af met de cartouche en kook de aardappel in 10 minuten op een heel laag vuurtje gaar. Prak of stamp de aardappelen fijn. Breng de romige saus op smaak met zout en peper.
Verdeel de vis in flakes over 2 kommen en schenk er het hete stoofvocht op. Heerlijk met brood met aioli en verse kruiden.

Tip: Een cartouche maak je zo: stukje bakpapier 2 x dubbelvouwen en dan tot een driehoek. De dichte punt in het midden van de pan houden. Overtollige wegknippen. Dichte puntje eraf knippen voor een klein stoomgaatje.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO