Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Geersing gaat La Strada van Schotse Cygnet vermeerderen en afzetten

oktober 2023


Geersing Potato Specialist uit Emmeloord mag sinds kort het ras La Strada van het Schotse Cygnet Potato Breeders (PB) uit Tayside in Europa gaan vermeerderen en afzetten. Tijdens de aardappelbeurs PotatoEurope in het Belgische Kain onder­tekenden directie/managementleden hiervoor officieel het contract en gaven ze kort tekst en uitleg over het hoe en waarom.

Van de nood een deugd maken. Dat is in de kern de hoofdreden van het Schotse Cygnet PB om samenwerking te zoeken met partners in Europa. “Aanleiding is, en dat zal niemand in de pootgoedwereld verbazen, het vertrek van de Britten uit de Europese Unie”, vertelt directeur-eigenaar Jan-Eric Geersing van Geersing Potato Specialist. “Brexit sloot namelijk gelijk de deuren voor vermeer­dering en afzet van Schots uitgangsmateriaal op het continent. Voor een bedrijf als Cygnet PB betekende dit een flinke aderlating.” Het Schotse pootgoedbedrijf vertegenwoordigde tot voor het afscheid van de EU onder meer de nodige rassen in Oost- en Zuid-Europa. “La Strada is er een van”, zo laat Geersing weten. “Dit ras is vooral populair in Spanje en Slovenië, waar het Schotse bedrijf agentschappen en respec­tievelijk aandelen in PEPsur en Interseme heeft.”

45 procent meer opbrengst

Dat Cygnet PB en Geersing elkaar hebben gevonden, is gelet op de geschiedenis geen verrassing. Geersing vertegenwoordigde in de jaren voor brexit en voor oprichting van het eigen kweek- en handelsbedrijf vele jaren achtereen de eveneens Schotse pootgoedonderneming Caithness Potatoes. “In die tijd heb ik ook al veel contact gehad in heel Schotland. Bij de recente zoektocht naar een Europese partner wisten ze mij dus snel te vinden”, lacht de Nederlandse ondernemer. “Wat meespeelt, is dat ik in de periode bij Caithness ook de nodige ervaring heb opgedaan met witvlezige rassen als La Strada en pootgoed­afzet in de landen die ik net opnoemde.” Volgens manager (MD) Sandy McGowan en CEO Doug Harley van Cygnet wint La Strada erg snel aan populariteit in diverse landen. “Niet alleen in Europa, maar ook in het Midden-Oosten, Jordanië bijvoorbeeld heeft al belangstelling getoond.” Het blankschillige en witvlezige tafelaardappelras dat ronde knollen produceert is vroegrijp en combineert dit met een hoge opbrengst. Cygnet PB geeft aan dat het ras 45 procent meer kilo’s per hectare geeft dan het bekende ras Kennebec en dat in een groeiperiode van gemiddeld honderd dagen. ●


Beschrijving openingsfoto: Tijdens PotatoEurope tekenden Marcel (l) en Jan Eric Geersing van Geersing Potato Specialist een officieel contract met Doug Harley en Sandy McGowan (r) van Cygnet.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO