Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Patata carbonara

oktober 2023


Je neemt een buitenlands gerecht, een klassieker. Je haalt de pasta, risottorijst, noedels er uit en vervangt die door aardappel. Et voila! Je hebt een vernieuwend gerecht wat nog niemand kent. Hoe leuk, en lekker, is dat!


Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd ca. 25 minuten.

  • 3 tenen knoflook
  • 350 gram gemengde paddenstoelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 160 gram pancetta (of ander spek)
  • 750-800 gram vastkokende aardappelen
  • 6 eidooiers, groot
  • 125 gram Parmezaanse kaas geraspt + extra voor bestrooien
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie
  • versgemalen peper, zout

Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Snijd de paddenstoelen in stukjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Bak de pancetta aan weerszijden uit in zo’n 4 minuten. Neem de plakjes uit de pan (bewaar het bakvet) en laat op een bord afkoelen. Verkruimel ze wanneer ze zijn afgekoeld. Schil intussen de aardappel en snijd ze in reepjes van 1 x 1 cm.
Breng ruim water met zout aan de kook. Voeg de aardappelreepjes toe en kook in 5 minuten beetgaar.
Fruit intussen in het achtergebleven bakvet van de pancetta de knoflook 1 minuut glazig op een uiterst zacht vuurtje (niet laten bruinen!). Schep de paddenstoelen erdoor en bak ze 4-5 minuten. Klop ook intussen de eidooiers los met de Parmezaanse kaas.
Giet de aardappelreepjes af en vang hierbij een kopje van het kookvocht op. Neem de pan met warme paddenstoelen van het vuur. Schep de nog goed warme aardappelreepjes door de paddenstoelen. Roer het kopje kookvocht in gedeelten door het eimengsel en voeg dat onder goed roeren toe aan de paddenstoelen. Zorg dat de eidooiers binden en de kaas uitsmelt. Zet eventueel onder heel goed roeren nog kort op het vuur om te laten binden, maar laat het absoluut niet meer koken! Voeg de peterselie en versgemalen peper naar smaak toe. Schep de patata carbonara op 4 borden. Bestrooi met verkruimelde pancetta en de extra Parmezaanse kaas.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO