Al abonnee? Activeer hier uw premium account

PLUS maakt tafelaardappelassortiment standaard biologisch

oktober 2023


Als eerste supermarkt in Nederland kiest PLUS ervoor het Nederlandse assortiment onbewerkte aardappelen volledig biologisch aan te bieden, zo laat de supermarktketen eind september weten. De retailer start met de onbewerkte aardappelen in 1 kilo zakken en kiest ervoor de consumentenprijs niet te verhogen. Daarnaast garandeert de retailer dat de telers de meerprijs ontvangen die bij biologisch past. PLUS geeft aan het prijsverschil tussen gangbaar en biologisch zelf bij te leggen.

In de PLUS vestiging van Jaap Schimmel in IJsselstein liet retailer weten dat dit jaar de eerste stap is gezet naar een volledig biologisch tafelaardappelschap. Als eerste zijn onbewerkte aardappelen in 1 kilo zakken – vastkokend, kruimig en krieltjes – aan de beurt. De rest van het assortiment van onbewerkte aardappelen in 3 en 5 kilo zakken volgen gefaseerd. “We willen dat ons hele assortiment volledig biologisch is in 2025”, laat Cas Cornet van PLUS weten.

Prijsverschil past PLUS bij

Het prijsverschil tussen gangbare en biologisch geteelde aardappelen wil PLUS zelf bijleggen. “Prijs vormt vaak een barrière voor klanten om te kiezen voor biologische producten. Die barrière willen wij wegnemen door biologische producten toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen. Zo maken we biologisch bereikbaar voor iedereen”, benadrukt Cornet. De reden dat PLUS omschakelt is dat de retailer stelt dat biologische telers goed voor de bodem zorgen, ze bijdragen aan een betere biodiversiteit en werken zonder chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen en zonder kunstmest. “In 2021 zetten we al een grote stap voor meer biologisch door ons volledige dagverse zuivelassortiment om te zetten naar standaard biologische zuivel. Nu zetten we samen met telers de volgende stap binnen het aardappelschap. Dat we het aardappelschap gefaseerd omzetten naar biologisch is een bewuste keuze. Want zo krijgen onze telers de tijd die ze nodig hebben om hun volume biologische aardappelen uit te breiden. Meer biologische producten, betekent meer klanten die we met biologisch bereiken zonder dat we de prijs verhogen. Hiermee steunt PLUS een grote groep biologische telers waardoor we samen bijdragen aan een positievere impact op het milieu”, voegt Eric Leebeek, commercieel directeur bij PLUS, toe.

Van Nederlandse bodem

De supermarkketen laat weten dat het volledige assortiment onbewerkte aardappelen het hele jaar uit Nederland komt. Ondanks de hoge Phytophthoradruk in het huidige groeiseizoen verwacht PLUS geen problemen in de beschikbaarheid van de biologische aardappelen dit jaar. “We zijn gestart met de introductie van onbewerkte aardappelen in 1 kilo zakken en daardoor verwachten we komend seizoen geen problemen. We zetten in op 100 procent Nederlands product en alleen wanneer dat echt nodig is zouden we kunnen uitwijken”, legt Cornet uit. Volgens Michaël Wilde, directeur van Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, is het belangrijk om de transitie van de Nederlandse landbouw niet alleen over te laten aan boeren en beleidsmakers. “Het is cruciaal dat marktpartijen zich hier actief voor inzetten en een helder marktperspectief bieden voor nieuwe en huidige biologische boeren. Door er voor te kiezen om biologische aardappelen de standaard te maken laat PLUS wederom zien hoe je als retailer je verantwoordelijkheid neemt. Wij hopen en verwachten dat anderen dit mooie en belangrijke voorbeeld zullen volgen”, deelt de Bionext directeur zijn mening. Het volledig biologisch maken van het assortiment onbewerkte aardappelen is volgens PLUS een belangrijke stap richting een steeds duurzamer assortiment. Het past bij de doelstelling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om in 2030 minimaal 15 procent biologisch landbouwareaal te hebben. Om de keuze voor de consument te vereenvoudigen kiest PLUS er bij het omschakelen naar biologisch voor een vervangingsstrategie, waarbij een product(groep) in één keer wordt omgesteld. De Nederlandse biologische aardappelen in 1 kilo zak liggen nu in de winkel voor 1,69 euro. ●

Beschrijving openingsfoto: Tevreden gezichten bij lancering nieuwe biologische tafelaardappelstrategie van plus met v.l.n.r. Boudewijn Biemond (biologische aardappel­teler), Cas Cornet (PLUS) en Michaël Wilde (Bionext).

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO