Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Boerenkoolsoep met chorizo en aardappel

november 2023


Een prachtige wintergroente in een heerlijk mediterraan jasje. Boerenkool, niet in een stamppot, maar in een verfris­sende soep. Met een glansrijke rol van aardappel als superbinder.


Hoofd- of lunchgerecht, 4 personen. Bereidingstijd 30 minuten.

  • 2 grote kruimige aard­appelen of 4 middelgrote
  • 150 gram chorizoworst (vel verwijderd)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 laurierblaadje
  • 1½ liter kippenbouillon
  • 200 gram boerenkool
  • citroensap
  • zout, versgemalen peper
  • extra vergine olijfolie

Schil de aardappel en snijd deze in blokjes (1x1cm).
Snijd de chorizo in dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een pan op halfhoog vuur en bak de chorizo een paar minuten. Neem de helft van de chorizo uit de pan en houdt achter.
Voeg de ui, knoflook en laurier toe. Breng op smaak met zout en peper en fruit alles heel zachtjes tot de ui zacht is. Roer de aardappel erdoor en stoof 5 minuten afgedekt mee. Roer regelmatig om zodat het niet aanbakt. Schenk de bouillon erbij en laat de soep zachtjes koken op een laag vuur tot de aardappel gaar is. Schep wat aardappelblokjes uit de pan en zet opzij. Doe de boerenkool in de soep en laat de soep zolang zachtjes koken tot de kool niet meer stug is. Verwijder het laurierblad, neem de soeppan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en maak af met wat citroensap naar smaak.
Schep de achtergehouden aardappelblokjes door de soep en warm goed door. Schep de soep in kommen. Garneer met wat dunne plakjes chorizo en serveer extra vergine olijfolie aan tafel er bij.

Tip: Maak verse broodcroutons door blokken brood besprenkeld met wat knoflook, olijfolie, zout en peper 10 minuten in een hete oven te bakken.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO