Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
Zodra een cel vol ligt, zet de luiken op standje automatisch, ventilatoren op volle toeren en laat het droogprogramma de eerste weken continu aan staan. Schakel tijdig kachels erbij in en zorg voor voldoende opwarmcapaciteit. Dat is het dringende advies aan iedereen die onder recente sliknatte veldomstandigheden geoogst product heeft binnengereden of dat nog gaat doen.
De vertraagde start van het teeltseizoen blijft de aardappelteelt achtervolgen. Dit met de nodige impact op ontwikkeling, groei, kwaliteit, oogst en de inmiddels gestarte bewaarperiode. Ongekend laat volgde in september nog een forse nagroei, waardoor loof langer groen en vitaal bleef dan normaal. Daarbij bleven de onderwatergewichten soms tot begin oktober nog onder het gewenste niveau om tijdig tot loofdoding over te gaan. Om het toenemende risico op slecht weer voor te zijn kozen sommige telers daarom voor groenrooi, waarbij ze de verhoogde kans op huidbeschadiging op de koop toe namen. Achteraf gezien is dit in de meeste gevallen geen verkeerde keuze gebleken. Wat in september nog als bijkomende tegenvaller tussendoor kwam glippen, waren aantastingen door Phytophthora in zowel het bladapparaat als de knollen, plus nog een scala aan andere vormen van knolaantastingen. Gevolgen daarvan zien we ondertussen al terug in de tot nu toe ingeschuurde partijen. En dat gaan we, gelet op de huidige veldomstandigheden, gedurende de komende oogstweken ongetwijfeld nog in een veelvoud daarvan tegenkomen. Feit is namelijk dat het zelfs al vrij lastig is om in reeds droog ingeschuurde partijen knolrot onder controle te krijgen. Her en der zien we zelfs nieuw rot ontstaan. Hiermee blijft het dus van belang het droogprogramma te continueren zolang lekvocht zich blijft manifesteren. Wel is voor dergelijke partijen het advies gegeven om de temperatuur een paar graden lager te zetten. Juist om verdere groei en aantasting door, met name bacterierot, te vertragen. Verder blijft het hierin van belang continu te controleren op lekvocht in de kanalen en zodra nodig ook te reageren door met goed drogende externe lucht te ventileren.
Moet je nog wachten met rooien, test dan ondertussen de werking van de ventilatoren, kachels en sensoren. Zorg bijvoorbeeld ook voor voldoende gasvoorraad, want het droogproces zou gelet op de slechte condities weleens lang kunnen gaan duren. Is het zover dat rooien en inschuren kunnen beginnen, start dan al in de avond en nacht nadat de eerste klus binnen ligt onmiddellijk met ventileren. Zodra een cel vol ligt, zet dan de luiken op standje automatisch, ventilatoren op volle toeren en laat het droogprogramma de eerste weken continu aan staan. Gewoon door laten draaien, ook al is het verschil in vochtigheid binnen en buiten nul. En om op die momenten dan toch voldoende droging te krijgen en de binnentemperatuur tijdens de periode van wondheling op het gewenste peil te houden, zet tijdig kachels erbij aan en zorg voor voldoende opwarmcapaciteit. We raden aan hiervoor onder de huidige omstandigheden de al eerder genoemde 12 tot 13 graden Celsius aan te houden gelet op het overwegend hoge percentage rot, waaronder diverse bacteriële varianten. Nog even terugkomend op de functie van kachels voor het droogproces: die vergroten de kans op een groter temperatuurverschil tussen binnen- en buitenlucht. Dat maakt het mogelijk ’s nachts veel koude lucht van buiten op te warmen. Dat kan dan weer veel vocht opnemen en dat draai je dan dankzij die openstaande luiken uit de partij. Mocht nu ondanks alle inspanningen een partij te lang te vochtig blijven en rotting niet te stoppen, ga dan niet als een blinde door met ventileren, maar beslis op tijd om een partij af te leveren. ●
Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland.
Lees hier ons volledige bewaardossier!
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO