Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Koud product eerst opwarmen om droogproces te versnellen

december 2023


Normaal gesproken gaat het bewaaradvies in deze tijd van het jaar over een onderwerp als inkoelen. Door het uitzonderlijk natte najaar liggen er veel knollen nog maar net achter de planken of gaan de komende periode nog de schuur in. Daarom nu niet alleen aandacht voor temperatuurverlaging, maar ook voor opwarming.

Voor wie nog aardappelen moet inschuren, herhalen we de dringende aanbeveling, zorg dat alle nodige apparatuur aanwezig is en functioneert. Onder de huidige omstandigheden mogen kachels niet ontbreken. Belangrijk daarbij is om voldoende capaciteit binnen handbereik te hebben. Duurt het droogproces te lang, dan resulteert dit uiteindelijk in een hoog percentage productverlies, leert de ervaring uit het verleden. Controleer ook alle technieken, ventilatoren, kachels, voelers, luiken en aansturingstechnieken een paar keer of ze naar behoren werken, voordat product in de schuur komt. Start zodra het kan al tijdens de inschuurperiode met drogen. Al ligt of staat een cel na een dag nog niet volledig vol, zet ventilatoren en kachels gedurende de navolgende nacht al aan. Plaats in ruimten met los gestort product vlak voor de hoop schotten in de ventilatiekanalen en dek de helling af met zeil of doek, om een zoveel mogelijk geforceerde luchtstroom door het product te kunnen blazen. Het advies voor maximale luchtforcering geldt uiteraard ook voor nog niet volledig aangevulde rijen in de kistenbewaring. Ventileer vervolgens iedere dag zonder onderbreking met zoveel mogelijk drogende lucht. Richt alle acties op het maximaal wegdraaien van vocht in een zo kort mogelijk tijdsbestek. Kachels zijn hierbij niet alleen nodig om koude buitenlucht op te warmen, maar ook de aardappelen die een lage temperatuur hebben. Nu de winter rap nadert raden we aan om de knollen niet hoger op te warmen dan 10 tot 11 graden Celsius. Dat zal zeker voldoende zijn om bij aanhoudend lage buitentemperaturen dagelijks zoveel mogelijk vocht af te voeren.

Rustig aan met inkoelen

Dan aanvullend wat tips voor product dat al enige tijd binnen ligt. Komt hier nog relatief veel rot in voor, hou de producttemperatuur dan nog even op hoger niveau, rond 10 graden Celsius. Dat geeft de mogelijkheid om bij hogere buitentemperaturen externe lucht te benutten om vocht af te blijven voeren. Hou vanaf nu de kieming goed in de gaten. De veldtoepassingen met MH zijn over het algemeen geslaagd, en dat is terug te zien in de diverse bewaarcellen. Let wel, de eerste behandelingen met een kiemremmer als 1,4 SIGHT horen wel al uitgevoerd te zijn, voordat de eerste witte puntjes op gezonde knollen zichtbaar zijn. Even wat handvatten om dat moment te bepalen. Dat kan bijvoorbeeld door na enkele weken van bewaren een paars gezonde knollen uit de cel in een iets warmere donkere ruimte te leggen en te kijken wanneer daarop de eerste kiempjes aan het licht komen. Dat is dan het teken om de eerste keer 1,4 SIGHT in de cel te draaien. Gelet op de goede werking van MH is een normale startdosering van 20 milliliter per ton voldoende. Andere signalen voor het juiste starttijdstip zijn de eerst zichtbare kiempjes op groene en/of beschadigde knollen in de cel. Voor kiemremmers met een afbrandeffect als Biox-M en Argos hoeft de behandeling pas te beginnen wanneer ook op gezonde knollen de kieming zichtbaar is. Eerste behandelingen hiermee zullen in de meeste partijen pas na de jaarwisseling aan de orde zijn. Let voor toediening van de kiemremmers ook op de knoltemperatuur. Ligt deze nog boven de gewenste bewaartemperatuur, bij fritesaardappelen 7 graden en bij tafelaardappelen 4 tot 5 graden Celsius, breng dan de temperatuur even geforceerd een graadje omlaag. Dit om te voorkomen dat de knoltemperatuur gedurende de inwerkperiode van het middel, al gauw zo’n 48 uur waarin geen ventilatie mogelijk is, niet te hoog oploopt.

Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Niek Vedelaar, werkzaam in de regio Flevoland.


Lees hier ons volledige bewaardossier!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO