Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Millefeuille pasteitje

december 2023


Een schattig minigerechtje wat er super profi uitziet. Je hebt er wel wat keukengerei voor nodig. Maar dat leg je dan gewoon voor jezelf onder de kerstboom!


Bijgerecht, 4-6 personen. Bereidingstijd 30 minuten (excl. 3 uur oventijd en rusten)

  • 3-4 kruimige aardappelen (+ 1 extra)
  • 75 gram boter
  • 50 gram gerookte zalm, fijngesneden
  • 1 theelepel geperste knoflook
  • 1 losgeklopt ei
  • dille, fijngehakt
  • olie om te frituren
  • Extra nodig: zesteur, mandoline, bakpapier

Voorbereiding (kan al 1 of 2 dagen van te voren): Schil de aardappelen met de zesteur van boven naar beneden en trek zo mooie ribbels over de gehele aardappel. Snijd de kapjes (boven en onderkant) van de aardappelen. Bewaar ze. Maak met de mandoline flinterdunne plakjes. Smelt de boter. Hussel boter met flink zout en peper door de aardappelplakjes. Maak torentjes op een vel bakpapier in een ovenschaal dicht tegen elkaar aan. Gaar ze goed afgedekt (bakpapier of aluminium­folie) 3 uur op 130°C. Laat afkoelen in de koelkast. Zet er een schaal op en verzwaar die om zo de torentjes aan te drukken. Je kunt de torentjes ook in de vriezer bewaren, maar ontdooi ze dan een uurtje alvorens verder te gebruiken.
Vul intussen de achtergehouden aardappelkapjes aan met extra blokjes aardappel tot 175 gram. Kook in water met zout gaar. Giet af en pureer met de gereookte zalm, knoflook, ei en dille.
Bereiden: Verhit frituurolie tot 180°C. Strijk de puree royaal uit op de bovenkant van het aardappeltorentje. Garneer eventueel nog met een takje dille (of een ander leuk kleurtje). Frituur in 2 à 3 minuten mooi goudbruin. Laat uitlekken en serveer direct.

Fijne feestdagen!

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO