Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Pootgoeduitdagingen bij Agrico tijdens uitreiking kwekersonderscheiding

december 2023


Jaarlijks zet Agrico succesvolle kwekers in het zonnetje door ze tijdens de Potato Variety Days een uniek beeldje uit te reiken als een door hen gekweekt ras op de Europese rassenlijst wordt geplaatst. Dit jaar reikte voorzitter van de Agrico-rassencommissie Jan van Hoogen zijn 61ste en laatste beeldje uit als voorman van de Emmeloordse coöperatie.

“We hebben steeds betere, steeds innovatievere aard­appelrassen nodig met natuurlijke resistenties”, doceert Van Hoogen de vele bezoekers aan de rassenshow bij Agrico Research in Bant. Hierbij benadrukt hij dat goed gezond en hoog kwalitatief pootgoed de beste garantie is voor een goede oogst en opbrengst. Maar dat staat volgens hem onder druk op dit moment. “Het pootgoedareaal loopt langzaam terug. Dit jaar verliezen we bijvoorbeeld 5 procent van het areaal. Die druk op het pootgoedareaal komt door de Europese wet- en regelgeving en de sterk groeiende fritesconsumptie wereldwijd. Die grote, wereldwijde vraag naar frites zorgt ervoor dat we in Noordwest-Europa meer en meer in de knel komen met de grondstofvoorziening. Dit geldt voor zowel pootgoed, consumptie-, zetmeel- als tafelaardappelen. Omdat pootgoed de basis is voor de andere drie segmenten, is dat toch wel de belangrijkste. Want zonder voldoende pootgoed, zullen er ook minder van de andere drie segmenten komen”, benadrukt hij. “We hebben nu meer vraag naar pootgoed dan dat we teelt hebben. Dit betekent dat de prijs voor onze klanten zal stijgen”, rekent hij de aanwezigen voor. “De strijd om het areaal is begonnen en daarin zullen we onze positie moeten beschermen. Maar ook de wet- en regelgeving is van grote invloed op het beschikbare areaal voor pootgoed. We hopen op een Europese en nationale overheid met gezond boerenverstand. Er wordt te vaak vergeten dat het uitgangsmateriaal dat in Noordwest-Europa wordt geteeld, voor veel landen van wezenlijk belang is voor de voedselvoorziening. Die invloed reikt veel verder dan wat de publieke opinie soms denkt. En juist onze regio is door haar klimaat bij uitstek geschikt om gezond pootgoed te produceren”, spreekt Van Hoogen vol vuur.

Fajah op de rassenlijst

Vol enthousiasme vervolgt hij zijn toespraak over het nieuwe ras Fajah van kweker Renze Rispens. Van Hoogen geeft aan dat het een sterk ras is met grote knollen en een relatief hoog drogestofgehalte. Het is een vroeg ras voor de traditionele markt met gele schil, goede warmtetolerantie, virusresistentie en een goede opbrengst. In een videoboodschap vertelt Rispens, die sinds 1989 aardappelen kweekt, dat in zijn visie aardappelen kweken 30 procent kennis, 30 procent ervaring en 40 procent geluk is. De Fajah is zijn eerste ras op de rassenlijst, wat de kweker ervaart als een bekroning op zijn werk. ●


Beschrijving openingsfoto: Tevreden neemt aardappelkweker Renze Rispens (l) het beeldje in ontvangst uit handen van scheidend Agrico-voorman Jan van Hoogen.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO