Al abonnee? Activeer hier uw premium account

GVF-wandbord voor Pieter Tigchelaar

december 2021


Ook in Sint Annaparochie ging een wandbord van het Geert Veenhuizen Fonds (GVF) naar een ervaren aardappelkweker. Hier was het Pieter Tigchelaar uit Stiens die de onderscheiding kreeg overhandigd uit handen van GVF-bestuurslid Freerk Zwart.

Bij het doorspitten van de administratie bij kweekstation Fobek blijkt dat Tigchelaar al meer dan 25 jaar geleden is begonnen met zijn kwekersactiviteiten, aldus bestuurslid Zwart. Uit de eerste notities is namelijk op te maken dat Tigchelaar al in het jaar 1993 zijn eerste kloontjes heeft besteld bij Fobek. “Daar bleef het niet bij, want na tien jaar was de bestelling al uitgegroeid naar jaarlijks vijfhonderd stuks. Ook de zoons van het familiebedrijf kregen de voorliefde voor het kweekwerk mee en gezamenlijk gingen ze uiteindelijk met kruisingen aan de slag.”

Bij Fobek in Sint Annaparochie was het kweker Pieter Tigchelaar (rechtsachter) die een wandbord van het Geert Veenhuizen Fonds kreeg uitgereikt.

Volgens Zwart kwam daar in het jaar 2002 het eerste succesvolle resultaat uit voort. “Een tafelaardappel met een hoge opbrengst en een lekkere smaak”, zo omschrijft het bestuurslid de vondst. Waar het ras eveneens in de smaak viel is bij de handelsfirma Kooi uit Leeuwarden die het opnam in het eigen assortiment en op de markt bracht onder de naam Obama. In het jaar 2011 kreeg het ras een plekje in de Nederlandse rassenlijst. Daarna ging het snel bergopwaarts met het ras en in 2015 stond 30 hectare pootgoed van de Obama in Nederland onder lood. Dit bleek gelijk ook de top, want daarna nam het areaal weer af tot de 7 hectare die in 2021 als areaal voor de NAK-aangifte stond vermeld, zo laat Zwart weten. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO