Al abonnee? Activeer hier uw premium account

125-jarig HZPC ontvangt Predicaat Koninklijk

28 februari 2023
&

Op maandag 27 februari, de dag dat HZPC haar 125-jarig bestaan vierde, ontving het pootgoedhandelshuis in Joure het Predicaat Koninklijk uit handen van de commissaris van de Koning in de provincie Friesland, Arno Brok. Ook onthulde het bedrijf het nieuwe Royal HZPC Group logo met de Koninklijke Kroon.

De commissaris van de Koning in de provincie Friesland Arno Brok (r) reikte het predicaat Koninklijk uit aan HZPC CEO Gerard Backx (m), in gezelschap van burgemeester Fred Veenstra van de Fryske Marren.

De commissaris van de Koning in de provincie Friesland reikte het predicaat Koninklijk uit aan HZPC CEO Gerard Backx, in gezelschap van burgemeester Fred Veenstra van de Fryske Marren. De commissaris van de Koning noemde HZPC, in zijn toespraak in de Friese taal, een voor Friesland iconisch bedrijf (“ikoanysk bedriuw”).

Jubileumuitgave

In een speciale jubileumuitgave over het Friese pootgoedhandelshuis is opgetekend dat de basis van het bedrijf op 27 februari 1898 werd gelegd in Bitgum, in het hart van de Friese kleibouwstreek. Daar richtte Hette Tjitzes Hettema samen met zijn vrouw Anne van der Meer het handelshuis Hettema op, een bedrijf dat pootaardappelen verbouwde en exporteerde. Het bedrijf was succesvol en verhuisde in de loop der jaren naar Leeuwarden en weer later naar Emmeloord. Op 23 april 1919 werd de vereniging Zaaizaad en Pootgoed Coöperatie opgericht door Jakob Wiersema. Hij was van mening dat telers te zelfstandig opereerden. Dat was volgens hem niet in het gezamenlijk belang. Beide bedrijven ontwikkelden zich in het kweekwerk en de internationale handel in pootgoed. Ze fuseerden in 1999 en gaven het nieuwe bedrijf de naam HZPC. Als hoofdvestiging werd Joure gekozen, zo valt te lezen.

“Kroon op ons werk”

In een reactie laat CEO Backx weten zeer verheugd te zijn met de Koninklijke status. “Wat we in 125 jaar HZPC hebben geleerd, is dat het loont om verder te kijken dan de eigen grenzen. Dat deden we toen, dat doen we nu nog steeds. Wij proberen met onze kennis en expertise een bijdrage te leveren aan het voeden van de wereldbevolking. Wij geloven dat de aardappel daar een grote rol in hoort te spelen. Om die reden zijn wij continue bezig met het ontwikkelen van nieuwe aardappelrassen. Rassen die het goed doen onder de lokale, klimatologische omstandigheden waar ze moeten groeien. Het Predicaat Koninklijk is letterlijk een kroon op ons werk. Een erkenning voor onze werknemers, telers, kwekers, klanten en partners. Voor wat we doen en wat ons drijft. En daar ben ik ongelofelijk trots op”, vertelt de CEO tijdens de feestelijke uitreiking van het predicaat. Zijne Majesteit de Koning kent de titel Koninklijk toe aan vooraanstaande ondernemingen die tot de top van de sector in Nederland behoren en wereldwijd een goede naam hebben. De organisatie mag het Predicaat Koninklijk toevoegen aan de naam en de Koninklijke Kroon opnemen in het logo. De commissaris van de Koning geeft aan dat HZPC in de afgelopen 25 jaar uitgroeide tot een internationaal marktleider op het gebied van aardappelveredeling, pootgoedhandel en productontwikkeling. Hij vertelt dat, met ruim vierhonderd medewerkers in 16 verschillende landen, het bedrijf circa 100 aardappelrassen naar meer dan 90 landen exporteert. Dat onderzoek en innovatie een belangrijke pijler is, blijkt onder andere uit het feit dat meer dan een kwart van de medewerkers actief is op de Research en Development afdeling, onder andere bij HZPC Research in Metslawier.

HZPC | 125 Jaar in 125 Seconden

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO