Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Rassendagen 2021: Francis Binst, Binst Breeding & Selection

1 februari 2022

De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.

Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Francis Binst, managing director Binst Breeding & Selection, Grimbergen (B):

“Zelf de toekomstige tekortkomingen of gaten van rassen in onze portefeuille zien”

Handelshuis Binst Breeding & Selection ziet voor zichzelf een rol weggelegd als schakel tussen kwekers en klanten. “We kunnen de klant niet opleggen wat hij moet aankopen en de kweker niet opleggen wat hij moet kweken, maar we kunnen wel op verschillende vlakken bijsturen. Dat doen we door voldoende te informeren”, laat managing director Francis Binst weten.

“De interesses die wij richting kwekers kenbaar maken, komen hoofdzakelijk voort uit de wensen van ons cliënteel. Het haalt weinig uit als wij vragen om rassen waar geen klanten voor zijn. Continu horen en zien is daarbij belangrijk, vandaar dat wij hier nu ook aanwezig zijn”, vertelt Binst. “Naast horen wat de klant wil, zien wij zelf ook de tekortkomingen of de gaten die er in de toekomst gaan zijn met de rassen die momenteel in onze portefeuille zitten. Het nieuwe ras Goldmarie is daarvan het meest evidente voorbeeld. Mijn vader heeft in de jaren 70 van de vorige eeuw het ras Charlotte gevonden bij een kweker in Frankrijk. Dat ras heeft hij in België geïntroduceerd als vastkoker, op dat moment een nieuw segment. Nu het klimaat verandert zien we dat het met Charlotte steeds moeilijker wordt om enerzijds pootgoed en anderzijds kwalitatief product voor de consumptie te telen. Daarom hebben we zeven jaar geleden al aangekondigd aan de groothandel dat er binnen een aantal jaren een punt zou komen waarop de vraag naar Charlotte er nog wel zou zijn, maar er geen Charlotte meer beschikbaar is om die zak voor de supermarkt te vullen. Een jaar geleden zijn we, na twee warme zomers met veel virusdruk, op het punt aangekomen dat wij het pootgoed niet konden produceren en het rendement en de opbrengst in de consumptieteelt niet spectaculair waren. Op zo’n moment staat bij de retail de deur open voor een alternatief. Inmiddels hadden wij al een nieuw ras van het kweekstation Norika uitgekozen als mogelijke vervanger: Goldmarie. Uiteindelijk is het dus onze taak om risico’s en opportuniteiten te zien, en timing is daarbij het belangrijkst”, licht Binst de rol van zijn firma verder toe.

Meer lezen over de Potato Variety Days?
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Potato Variety Days download u hier.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO