Actie Abonnement Aardappelwereld magazine (Gratis Aardappel Kookboek t.w.v. 15 euro)
De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.
Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Jan-Eric Geersing, eigenaar/directeur Geersing Potato Specialist, Emmeloord:
“We gooien net ingebrachte resistenties tegen Phytophthora in een mum van tijd te grabbel”
Hoe bepaal je de onderwerpen waar je op focust in het kweekwerk? Jan-Eric Geersing herhaalt de vraag nog maar eens even om ‘m goed door te laten dringen. “Uiteindelijk draait het om afzet van je rassen en daar waar je denkt dat het heengaat, daar zet je op in”, luidt na een korte overweging zijn antwoord.
“Waar de aandacht bij ons naartoe gaat heeft alles te maken met duurzaamheid. Ja, ik weet het is een vervelend containerbegrip, maar om te duiden waar het heengaat is dit toch de meest treffende omschrijving. Ik heb zowel in de veredeling als in de gewasbescherming gezeten, en wat ik zie en hoor is dat de ontwikkelingen daarin nog veel sneller gaan dan we ooit hadden voorzien. Chemische middelen gaan echt in rap tempo verdwijnen. De noodzaak om zowel met biologische middelen als met rasveredeling hierop te reageren neemt daarom in gelijke mate toe. En dat kun je ook niet los zien van elkaar, die gaan juist samen. Sterker nog, die moéten we altijd zien te combineren. Probleem van dit moment is namelijk dat we net ingebrachte resistenties tegen Phytophthora in een mum van tijd te grabbel gooien. Phytophthora is zo agressief, die tem je niet alleen met resistenties. Daarom zullen we zowel in biologisch als in gangbaar niet ontkomen aan het toepassen van middelen die meehelpen resistentiedoorbraak te voorkomen. Ik weet zeker dat kleine beetjes al helpen. Neem bijvoorbeeld een middel als Oroganic. Dat is een biologische plantversterker op basis van sinaasappelolie. Daarvan is bekend dat het een bepaalde werking heeft tegen Phytophthora. Het spuiten van zo’n middel plus een resistentie verkleint de kans op resistentiedoorbraak aanzienlijk, daar ben ik van overtuigd. Dit is gelijk het antwoord op jullie vraag, hoe weet of kom je erachter wat de beste keuze voor de klant is? Het ontwikkelen van dergelijke middelen is voor anderen, het inbrengen van rasresistentie is mijn pakkie-an. Het is nog niet zo lang geleden dat kwekers riepen: resistenties verkopen niet. Maar dat beeld begint nu wel te kantelen en wie daar al langer niet van overtuigd was, plukt nu al de vruchten. Kijk maar naar rassen met aaltjes- of virusresistenties, die krijgen nu alle aandacht. Met phytophthoraresistentie gaat het dezelfde kant op, kijk maar naar een kweekbedrijf als Agrico Research. Zij willen in tien jaar tijd naar volledig phytophthoraresistente rassen. Ik ben ervan overtuigd dat het kan. Wij doen in die zin gewoon mee aan deze trend. Daarvoor hebben we onder meer het ras Cammeo, phytophthoraresistent, met een hoge opbrengstpotentie en af te zetten in een breed marktsegment, tafel, export en frites. Om aan te geven dat dit klopt, heb ik de proefresultaten van het Spaanse aardappelhandelshuis Sesur uit Sevilla bij me, dat onze Cammeo afgelopen seizoen heeft vergeleken met andere resistente rassen. Lees het zelf maar; One of the strongest varieties resistant on phytophthora and strong on scab too. Potential estimated yield: 65 t/ha. Potential % of average yield: 177 %. Meer hoef ik hier niet aan toe te voegen toch?”
Meer lezen over de Potato Variety Days?
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Potato Variety Days download u hier.
Evenementen
©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO