Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Rassendagen 2021: Marc Hoogterp, Van Rijn France

17 mei 2022

De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.
Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.

Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door Marc Hoogterp, directeur Van Rijn France, Aubergenville (F):

“Een goede resistentie voor Phytophthora is erg interessant

 

“Voor de export zijn wij op zoek naar grote knollen die de omstandigheden in de landen waar zij geteeld worden kunnen doorstaan: droogte, veel zon, hitte, weinig water. Daar zijn rassen als Gazelle, Eclat, Harry en Eldorado prima geschikt voor”, stelt Marc Hoogterp, directeur bij Van Rijn France.

“We exporteren eigenlijk naar dezelfde landen als Nederlandse bedrijven: de noordoostelijke landen van Afrika, zoals Algerije en Tunesië, en daarnaast ook veel naar Egypte, Israël, Saudi-Arabië, Irak enzovoort. Daar zijn de eigenschappen van de eerdergenoemde vier rassen uiterst geschikt voor”, voegt Hoogterp toe. “Wanneer iemand op zoek is naar een wasbare aardappel, is onze Libertat erg geschikt. Daar komt bij dat dit ras ook goed te bewaren is zonder CIPC dankzij de sterke kiemrust, en het is een erg duurzaam ras”, aldus Hoogterp. Het opvangen van de invloeden die politieke beslissingen zoals het wegvallen van CIPC hebben is dus terug te vinden in het rassenpakket. “Daarnaast hebben we dit jaar in Europa veel problemen gezien met Phytophthora en droogrot. Een goede resistentie voor Phytophthora is dan ook erg interessant. Voor een stevig kooktype richten we ons daarom op Tentation, een van de beste rassen in dit segment met een sterke phytophthoraresistentie. Dit ras is vooral geschikt voor Europa en een beetje voor Israël. In Europa gaat deze aardappel nu vooral naar België en Frankrijk, maar zou ook interessant kunnen zijn voor Duitsland en Nederland”, voegt hij toe. Welk ras uit het pakket geeft de toekomst van de kweekrichting van het bedrijf het beste weer? “Wat dat betreft staat Tentation voor mij bovenaan, vanwege de sterke phytophthoraresistentie, de goede smaak, en de goede resultaten in bewaring. Voor wasbaarheid en goede opslag is het Liberta, met een sterke kiemrust. Voor de export hebben we veel vertrouwen in Eclat, een erg sterk en veelbelovend ras met homogene en uniforme knollen in een groot formaat, met een goede vorm en goede weerstand. Waar we nu nog 20 hectare Tentation, 60 hectare Liberta en 40 hectare Eclat hebben, denk ik dat we binnen de komende vijf jaar misschien wel richting de 100 hectare pootgoed voor elk van deze drie rassen gaan. Dat hoop ik”, blikt Hoogterp vooruit.

Meer lezen over de Potato Variety Days?
Het Engelstalige e-book uitgegeven in aanloop naar de Potato Variety Days download u hier.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO