Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Nefyto lanceert Agro E-label app tijdens jaarvergadering

januari 2022


Tijdens de begin december gehouden online jaarvergadering van Nefyto, de Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie, presenteerden voorzitter Meerten Smit en directeur Jan Verschoor de nieuwe Agro E-label app. Hiermee kunnen gebruikers de codes op verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen scannen en zo online de gebruiksvoorschriften inzien.

Fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen zien volgens Nefyto een groeiende behoefte om gebruiksvoorschriften van gewasbeschermingsmiddelen onafhankelijk van tijd en plaats te kunnen raadplegen. Niet alleen zijn de voorschriften vaak complex, het wordt ook steeds belangrijker de voorschriften zorgvuldig toe te passen. De digitale etiketten moeten gaan helpen om de gewasbeschermingsmiddelen op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid en op de juiste plaats toe te passen. Vandaar dat de toelatingshouders van gewas­beschermingsmiddelen, aangesloten bij Nefyto, de gebruiks­voorschriften en aanbevelingen van hun producten voortaan ook elektronisch beschikbaar stellen. Via de gratis applicatie, met de naam Agro E-label, kunnen gebruikers de codes op de verpakkingen gewasbeschermingsmiddelen scannen en de gebruiksvoorschriften inzien. Ook zijn de beschikbare middelen per teelt te selecteren. De organisatie laat weten bewust te hebben gekozen voor een sobere opzet van de app. Agro E-label verwerkt geen gegevens van de gebruikers en is gebaseerd op de database van Fytostat, die voor dit doel fors is uitgebreid. In de loop van het komend jaar komt er een API beschikbaar, waarmee de database ook beschikbaar komt voor softwareontwikkelaars, leveranciers en andere organisaties die de informatie willen gebruiken en combineren met andere gegevens, zoals bijvoorbeeld weergegevens.

Zorgvuldig gebruik stimuleren via E-Stewardship

In de Agro E-label app is de volledige etiketinformatie van de gewasbeschermingsmiddelen voor professioneel gebruik te vinden, dus niet alleen de landbouwkundige voorschriften, maar ook de zogeheten restricties. Specifieke voorschriften die gelden voor bijvoorbeeld emissiereductie, gebruik in grondwaterbeschermingsgebieden of persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ook in de app te raadplegen. Met de app kunnen ook de barcodes op de verpakkingen worden gescand. Op korte termijn zal de 2D-matrix op de verpakking hiervoor gebruikt gaan worden. Het initiatief voor de app sluit naadloos aan bij de doelstelling van de Nefyto-bedrijven om hun producten optimaal te begeleiden. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO