Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Gesloten vulsysteem easyconnect wint PackTheFuture Award

15 juni 2023

Easyconnect, het gesloten vulsysteem (Closed Transfer System, CTS) van de samenwerkende fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen, heeft tijdens Interpack in Düsseldorf de PackTheFuture Award gewonnen in de categorie ‘Design for Consumer Benefit and Convenience’.

De German Association for Plastics Packaging kende easyconnect de prijs toe, vanwege de bijdrage die het CTS levert aan de circulaire economie en de strijd tegen klimaatverandering. Beoordeeld werden onder andere voorkomen van afval, hersluitbaarheid en veiligheid van de verpakking en verbeterd gebruiksgemak.

Geen emissie of blootstelling

Volgens het samenwerkingsverband kunnen agrariërs met easyconnect de tank van hun spuitmachine sneller, makkelijker en veiliger vullen. Het systeem bestaat uit twee componenten: een speciale dop – waarmee alle cans vloeibare gewasbescherming zullen worden uitgerust – en een connector die op de spuitmachine wordt gemonteerd. Deze combinatie zorgt ervoor dat vloeibare gewasbeschermingsmiddelen uit de verpakking direct in de tank van de spuitmachine komen zonder emissie of blootstelling, leggen zij uit. Tijdens Interpom 2022 toonde duurzaamheidsmanager Edward Vander Linden van Syngenta Benelux al aan Aardappelwereld magazine dat de werking heel eenvoudig is. “Je zet de bus omgekeerd op het vul­systeem en haalt een hendel over om de bus vast te zetten. Vervolgens zet je de benodigde kraan open voor het legen van de bus en daarna de kraan voor het spoelen. De easyconnect-dop is gemaakt van HDPE en is samen met de bus aan te bieden voor recycling. Apart inleveren is daarbij niet meer nodig”, aldus Vander Linden.

Alle cans vloeibare gewasbescherming zullen worden uitgerust met een speciale dop.

Telers stappen besparen

“We zijn erg verguld met de prijs, vooral vanwege de categorie ‘Consumentenvoordeel en gebruiksgemak’. Het gebruiksgemak van easyconnect is in de hele ontwikkeling een harde voorwaarde geweest. We hebben aandacht besteed aan tal van details die telers verschillende stappen besparen, zoals het niet meer losschroeven van de sluiting, geen foliezegel, eenvoudig aansluiten op de koppeling, eenvoudig opnieuw sluiten en zelfs automatische reiniging van de dop na het legen van de can – dat maakt de gezamenlijke recycling van dop en container mogelijk”, licht Klaas Jilderda (BASF), lid van de Stuurgroep easyconnect NL, toe.

Krachtenbundeling

Fabrikanten van gewasbescherming actief op de Europese markt bundelden reeds in 2019 hun krachten in het easyconnect-systeem, een open technologie die beschikbaar is voor alle geïnteresseerde partijen. Hiermee willen ze de manier waarop gewasbeschermingsmiddelen worden gehanteerd in Europa verder verbeteren. In mei van dit jaar bestaat de groep van aangesloten bedrijven uit ADAMA, Barclay Crop Protection, BASF, Bayer, Certis Belchim, Corteva Agriscience, FMC Corporation, Globachem, Nufarm, Rovensa Group, SUMITOMO CHEMICAL, Syngenta en UPL Europe. Het CTS is ontwikkeld door BASF, in samenwerking met apparatuurfabrikanten, en uitgebreid getest op landbouwbedrijven in geselecteerde landen sinds 2015. Op basis van de feedback van landbouwers werd het systeem constant verbeterd op het gebied van hantering en snelheid, bijvoorbeeld door het vullen sneller te laten verlopen dan bij de gebruikelijke vulspoelbak.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO