8 juni 2023 | Nieuws
Onderzoek naar betere frites met behulp van hyperspectrale camera’s en artificiële intelligentie
“Frietjes maken, daar zijn wij Belgen al heel goed in. Toch kan het nog beter dankzij technologie”, stelt Wout Vierbergen van het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Voor zijn PhD aan het ILVO en de Katholieke Universiteit (KU) Leuven onderzoekt hij hoe je voedselkwaliteit kunt meten door infrarood lichtmetingen en innovatieve artificiële intelligentie…
11 mei 2022 | Artikelen
Focus op het behalen van een zo hoog mogelijke kwaliteit
Op het bedrijf van de familie Roebroek in het Limburgse plaatsje Beek wordt niks aan het toeval overgelaten. Van het voorbereiden van de teelt tot en met het moment dat de laatste, lang bewaarde aardappel de bewaring verlaat, ligt de focus op het behalen van een zo hoog mogelijke kwaliteit. Bij elke keuze van teelt…
9 december 2021 | Nieuws
Aviko verhoogt fritesaardappel contractprijs
Recentelijk maakte Aviko bekend de fritesaardappel contractprijs te verhogen met 2,50 euro per 100 kilogram aardappelen.
8 december 2021 | Artikelen
Luc Rooryck, Lutosa: “Het hebben van een eigen voorraad is bijvoorbeeld ideaal als buffer”
Luc Rooryck is niet alleen teeltadviseur bij de Belgische fritesfabrikant Lutosa (McCain), maar is daar ook verantwoordelijk voor 50.000 ton aardappelen die de verwerker jaarlijks in eigen bewaarplaatsen kan opslaan. Bijzonder, want er zijn maar weinig fritesfabrikanten in Noordwest-Europa die nog zelf grondstof opslaan.
9 juni 2021 | Artikelen
Kiemremming volledig onder controle in Ramos
Ramos kent voor akkerbouwer Richard Helsloot uit Kamperland geen geheimen meer. De akkerbouwer teelt het fritesras al tien seizoenen achtereen naar volle tevredenheid. Bewaren levert nauwelijks problemen op. Ook niet nu chloorprofam niet meer mag worden toegepast. Sterker nog, met slechts één behandeling Biox-M in de periode van half januari tot half mei is hij…
9 juni 2021 | Artikelen
Hogere eisen fritesindustrie vraagt automatisering ontvangstkeuring
“Automatiseren van de ingangscontrole zorgt voor eenduidig meten gedurende de dag en het seizoen. Dat is belangrijk, want de eisen nemen alsmaar toe”, ervaart Gerrit Zwep van Aviko. Vandaar dat de fritesfabrikant onlangs heeft geïnvesteerd in een automatische kwaliteitsbeoordelingslijn van RMA Techniek uit ’s-Heer Arendskerke.
©2015 - 2025 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO