Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

De verschillen in behoefte aan aardappelbewaring

28 september 2021

Verschillende fysieke en sociaaleconomische aardappelomgevingen hebben verschillende opslagbehoeften, bewaartermijnen en bewaarcondities. Waar niet meteen uit het veld wordt geleverd, varieert de opslagperiode van enkele dagen tussen de oogst en de levering tot bijna een jaar. Knollen worden meestal opgeslagen in zakken in omstandigheden met een tussenliggend technisch niveau, en in manden of op een hoop in low-tech condities. In hightech gebieden is de aflevering ofwel meteen uit het veld of na bewaring in bulk of in kisten.

Wanneer knollen worden bewaard voor commerciële doeleinden, gebeurt dit voor ten minste één of twee maanden. Levering direct uit het veld bespaart opslagkosten, zodat handelaren en fabrieken de knollen ophalen ten tijde van de oogst. De oogsttijd proberen ze daarbij zoveel mogelijk uit te rekken van vroeg tot laat. Dit voor zover de opbrengst en weersomstandigheden het toestaan.

Geforceerde koeling
Wereldwijd neemt het bewaren van aardappelen met geforceerde koeling nog steeds toe. In tropische en subtropische omstandigheden is koeling nodig als bewaring langer duurt dan ongeveer een maand. Dit is echter vaak te duur waar investeringen ontbreken, zoals het geval is voor de teelt van aardappel in de delta van de Rode Rivier in Vietnam en in Oost-Afrika. Hier vertalen de kosten van opslag zich niet terug in hogere prijzen. In Vietnam omdat de consument niet bereid is om een hogere prijs te betalen voor het lokale product buiten het oogstseizoen en aardappel massaal uit China binnenkomt. In Oost-Afrika omdat twee of drie groeiseizoenen per jaar de markt met verse aardappel beleveren, dus bijna het hele jaar door. In het noorden van China, is de trend snel aan het veranderen van opslag onder omgevingstemperatuur naar gekoelde opslag. Gedurende de zes maanden durende winter worden aardappelen van oudsher opgeslagen in diepe putten of kelders met vorstvrije gewelven bij temperaturen buiten van onder -30 °C. Voor verwerking in aardappelfabrieken die jaarrond werken, moeten de knollen ook gedurende een deel van het jaar worden opgeslagen bij temperaturen ruim boven nul. In gematigde gebieden betekent dat warm houden in de winter en koel houden in de zomer.

Tabel AW blog 08-1
De opslagperiode en omstandigheden veranderen met de breedtegraad en de hoogte boven zeeniveau van de aardappelproductie.

 

Meer lezen over aardappelbewaring?
Ons 600 pagina’s tellende Aardappelhandboek neemt u mee van het moleculaire niveau van de aardappel tot productiesystemen van zelfvoorzienende tot geavanceerde landbouw.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO