Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Blogs

25 januari 2022 | Blogs

Rassendagen 2021: Hans Geling, Schaap-Holland

De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.

Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door…

19 januari 2022 | Blogs

Rassendagen 2021: Johan van der Stee, Meijer Potato

De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.

Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door…

18 januari 2022 | Blogs

Rassendagen 2021: Jan-Paul Bandsma, De Nijs Potatoes

De inhoud van deze blogpost is onderdeel van het artikel in Aardappelwereld magazine over de Rassendagen 2021.Door Zindziwe Janse, Jaap Delleman en Leo Hanse.

Tijdens de Rassendagen 2021 vroegen wij aan de deelnemende kweekbedrijven waar de veredelaars op focussen in het hedendaagse aardappelkweekwerk. In deze blogpost leest u het antwoord op deze vraag gegeven door…

11 januari 2022 | Blogs

Wat betekent het voorkiemen van poters?

Voorkiemen of net wakker maken is het voorbereiden van poters om kleine, een paar millimeter lange witte kiempjes te laten groeien. Ze zijn dan klaar om te poten zonder schade aan de kiemen te veroorzaken wanneer de poters worden bewerkt. Een veel gevolgde praktijk is voorkiemen door verhoging van de temperatuur in de opslag tot…

4 januari 2022 | Blogs

Knolkenmerken in aardappelen: kiemrust en kieming

Er zijn verschillende fysiologische eigenschappen die veredelaars zoeken als het gaat om knolkenmerken. Knolaanleg is het moment dat de knollen zich aan de stolonen vormen. Dit gebeurt verhoudingsgewijs vroeg, ongeveer tien dagen na opkomst of relatief laat, tot een maand. Dit is rasafhankelijk, maar het hangt ook af van het milieu: langere dagen en hogere…

28 december 2021 | Blogs

Het transport van aardappelen

Aardappel werd tot het derde kwart van de vorige eeuw gebruikt als een plaatselijk geproduceerd levensmiddel dat plaatselijk werd geconsumeerd of verwerkt binnen een of twee honderd kilometer. Sindsdien is het geleidelijk gedeeltelijk tot een wereldwijd handelsgoed uitgegroeid.

21 december 2021 | Blogs

Knolbewerkingen: aardappelen wassen, wegen, verpakken en stapelen

Het wassen van de knollen om aangehechte stof, grond en kleikappen te verwijderen vindt gewoonlijk plaats in de verwerkingsfabriek vóór het schillen. Ook wassen verpakkers de knollen in het algemeen om ze vervolgens te drogen vóór ze in te pakken in supermarktklaar verpakkingsmateriaal. Wassen op de boerderij als de knollen daar niet worden verpakt vindt…

14 december 2021 | Blogs

Hoe mechanische sorteermachines aardappelen op maat sorteren

Maatsorteren vindt plaats wanneer de knollen de bewaarplaats binnengaan of wanneer ze de bewaarplaats verlaten. Verwerkingsbedrijven voor de fritesproductie nemen (vaak) de hele oogst in en sorteren het product in de fabriek. Zij produceren verschillende eindproducten, waarvoor verschillende specificaties van de grondstof bestaan. Chipsfabrieken maken alleen chips en ze verwerken knollen die afwijken in de…

7 december 2021 | Blogs

Aardappelen maatsorteren op het oog

Aardappelen worden gesorteerd volgens grootte zoals vereist door de gebruikers. Kleinere pootgoedmaten halen (veelal) hogere prijzen per kilo dan grote, omdat ze per kilo meer stengels opleveren na het poten in het veld. Grotere consumptieaardappelen voor de industrie halen een hogere prijs dan kleine, omdat ze meer kilogram chips en frites per ton grondstof opleveren…

30 november 2021 | Blogs

Het lezen van aardappelen

Lezen houdt in het verwijderen van ongewenste rotte of afwijkend gevormde knollen, kluiten, stenen en andere afwijkende bestanddelen zoals gewasresten en stukken hout. In zelfvoorzienende en semi-gemechaniseerde landbouwsystemen wordt het sorteren uitgevoerd bij de oogst door de ongewenste knollen op het land achter te laten. Niet-aardappeldeeltjes worden al helemaal niet meegenomen.

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO