Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Blogs

16 november 2021 | Blogs

De voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van de aardappel

Na tarwe en witte rijst, is aardappel het derde voedselgewas dat mensen op grote schaal consumeren. De hoeveelheid geproduceerde maïs is groter, maar het grootste deel van dat gewas is bestemd voor dieren en ook een aanzienlijke hoeveelheid gaat naar biobrandstoffen. Wanneer je de drogestof van tarwe, rijst en aardappelmeel vergelijkt, blijkt dat de energie-inhoud…

9 november 2021 | Blogs

Verschillende bestemmingen, verschillende bewaartemperatuurregimes voor aardappelen

Waar er slechts één groeiseizoen per jaar is, zoals in gematigde klimaten, worden pootaardappelen met een ongeveer vier maanden durend groeiseizoen voor acht maanden opgeslagen. Dit gebeurt in Noord-Amerika, Europa en Azië en in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Tasmanië en in Nieuw-Zeeland. In de subtropen met een wintergewas, wordt het pootgoed ook opgeslagen bijna voor negen maanden,…

2 november 2021 | Blogs

Kweken op gewenste knoleigenschappen in aardappelen

De meeste kweekprogramma’s hebben hun eigen procedures en normen. Toch hebben ze een aantal zaken met elkaar gemeen. Het vergelijken van de resultaten van de evaluatie van een nieuw genotype dat ontstaat na een aantal jaren van testen, gaat niet alleen vooraf aan het benoemen als een ras, maar start zodra de kruising is gemaakt…

26 oktober 2021 | Blogs

Conventioneel aardappelkweekprogramma: Het creëren van rassen

In de natuur laat de aardappel stuifmeel vallen uit de helmknoppen van de meeldraden op de stempel. Een behoorlijk deel van de resulterende zaden in de bessen is dan afkomstig uit zelfbestuiving of zelven.

19 oktober 2021 | Blogs

Benaderingen in de aardappelveredeling: Veredelingsdoelstellingen in verschillende omgevingen

Moderne rassen hadden een lange weg te gaan voordat ze aankwamen in het huidige stadium, met de gewenste eigenschappen zoals regelmatige vorm, smaak, grootte, aanpassing aan de groeiomstandigheden, weerstand tegen veel voorkomende belangrijke ziekten en plagen.

12 oktober 2021 | Blogs

Het registreren van kritieke opslagwaarden in de aardappelbewaarplaats

Tijdens de bewaring van aardappelen worden temperatuur, relatieve vochtigheid en concentratie kooldioxide gecontroleerd. De temperatuur wordt op analoge wijze gemeten met een kwikthermometer geplaatst in een buis op een bepaalde diepte in de hoop met een wijzer aan de bovenkant om makkelijk af te lezen. In ongeveer elke 50 ton zit een thermometer, een of…

5 oktober 2021 | Blogs

Dit traject doorloopt de aardappel in de inschuurlijn

In aardappelproductieomgevingen zonder of met slechts beperkte mechanisatie, worden aardappelknollen met de hand opgeraapt en in manden of zakken naar de plaats gedragen waar ze op een hoop worden opgeslagen. In half gemechaniseerde gebieden, waar een deel van de activiteiten handmatig plaatsvindt, zoals het poten en hakken, worden aardappelen na handmatig oogsten verder in zakken…

28 september 2021 | Blogs

De verschillen in behoefte aan aardappelbewaring

Verschillende fysieke en sociaaleconomische aardappelomgevingen hebben verschillende opslagbehoeften, bewaartermijnen en bewaarcondities. Waar niet meteen uit het veld wordt geleverd, varieert de opslagperiode van enkele dagen tussen de oogst en de levering tot bijna een jaar. Knollen worden meestal opgeslagen in zakken in omstandigheden met een tussenliggend technisch niveau, en in manden of op een hoop…

21 september 2021 | Blogs

De verwachte ontwikkeling van de aardappel als gewas van de toekomst

In de toekomst zit er meer CO2 (kooldioxide) in de lucht, is de temperatuur hoger en regenval grilliger. Planten hebben CO2 nodig voor hun groei, dus hoe meer CO2, hoe sneller ze groeien en wel zo’n 30 procent sneller de komende 40 jaar.

14 september 2021 | Blogs

Zo reageert een aardappelplant op beperkte aanvoer van water

Wanneer het aardappelgewas net gepoot is, verdampt het grondoppervlak water (evaporatie). Na opkomst verliest de plant water door uitwaseming (transpiratie), bij elkaar opgeteld is dit evapotranspiratie.

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO