Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Sopa de cebola portuguesa

juli 2023


In Portugal vind je van alle groenten de aardappel nog het meest in gerechten. Gefrituurd (als chips of als kleine frietjes) bij sandwiches of gegrilde kip, maar ook gekookt in stoofschotels en soepen. Deze uiensoep is stevig en toch fris en verkwikkend. De madera met de pittige kaas maakt het helemaal af!


Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd ca. 30 minuten.

  • 3 eetlepels olijfolie + olie om te bestrijken
  • 3 gele uien, 3 witte of zoete uiten, in dunne ringen
  • 1 prei, schoongemaakt en in dunne ringetjes
  • 2 middelgrote aardappel in blokjes
  • ½-1 dl madera, plus extra voor erbij
  • 3 kippen- of groentebouillontabletten
  • 4 sneetjes dungesneden zuurdesembrood
  • 60 ml kookroom
  • een scheutje sherryazijn
  • 50 gram pittige kaassoort (Parmezaanse of Portugese kaas)

Verhit de olijfolie en in een soeppan op halfhoog vuur, voeg de ui, prei en aardappel toe, dek de pan af en stoof op een heel laag vuur 10 minuten. Schenk de madera en 1 liter water met de bouillontabletten in de pan. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 45 minuten zachtjes pruttelen.
Verwarm de oven voor op 220°C. Bestrijk het brood aan beide kanten met olijfolie. Bak ze op een rooster in 6-12 minuten goudbruin en krokant in de oven.
Schep wat grote lepels van de groenten uit de pan en zet opzij. Doe de room in de pan en pureer de soep met een staafmixer. Voeg naar smaak zout, witte peper, sherryazijn en madera toe. Serveer de soep in verwarmde ondiepe kommen. Leg in elke kom een sneetje geroosterd brood, rasp er de kaas over en leg de opzij gezette groenten erop. Schenk er de soep over en serveer direct.

Tip: Maak de soep af met een scheutje olijfolie en gekneusde zwarte peperkorrels.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO