Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Pierogi polskie

oktober 2019


Pierogi polskie is een Poolse dumpling. Deze is het lekkerst met Twaróg, een Poolse witte kaas. Mocht je geen Poolse winkel in de buurt kunnen vinden, neem dan hüttenkäse.


24 stuks. Voorgerecht 4 personen (of hoofd voor 2). Bereidingstijd ca. 50 minuten.

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 15 gram boter op kamertemperatuur + wat extra
  • 75 ml handwarm water
  • 125 gram spekblokjes
  • 2 uitjes fijngesnipperd
  • 200 gram Twaróg (Poolse kaas uit een Poolse winkel)
  • 250 gram kruimige gekookte aardappelen
  • platte peterselie
  • gemalen peper en zout

Doe de bloem in een kom. Maak in het midden een kuiltje. Breek er het ei boven. Voeg de boter en ½ theelepel zout toe. Roer met 2 vingers telkens wat bloem bij het ei tot een papje. Voeg in gedeeltes het water toe en kneed goed door tot een soepel, niet meer plakkend deeg.
Bak de spekblokjes uit. Voeg na 5 minuten de gesnipperde ui toe en fruit zachtjes 10 minuten mee. Doe de Twaróg in een kom en prak fijn. Prak de aardappelen. Voeg aardappelkruim met de helft van de gefruite ui met spekblokjes toe. Kneed goed door. Breng goed op smaak met zout en peper. Maak er 24 balletjes van ter grootte van walnoten. Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dikte. Steek er met een groot glas cirkels uit. Maak de randen vochtig met water. Leg er een balletje vulling op, vouw dubbel en druk de naden dicht.
Maak zo 24 dumplings en bewaar ze onder een vochtige theedoek. Breng ruim water met ruim zout aan de kook. Voeg de dumplings één voor één toe tot de bodem grotendeels bedekt is. Kook de dumplings tot ze boven komen drijven (2 minuten). Neem met schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. Kook ze in gedeelten. Smelt een klontje boter in de rest de rest van de uitgebakken spek met ui en serveer over de dumplings met wat takjes platte peterselie.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO