Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Thoolse veiling kent dit jaar een late start met hoge prijzen

juli 2023


Vanwege de weersomstandigheden dit voorjaar ging het oogstseizoen van de Alvantho primeuraardappelen uit Tholen dit jaar drie weken later van start dan vorig jaar. Op dinsdag 20 juni werden de eerste aardappelen van oogstjaar 2023 door directeur en veilingmeester David Hage geveild voor prijzen die voor sommige rassen ruim boven een euro per kilogram uitkwamen.

In zijn welkomstwoord benadrukt Hage dat de vele zonuren en de zeer vruchtbare kleigrond op Tholen twee belangrijke aspecten zijn van het succes van de primeuraardappelen. Dit gecombineerd met de kennis, kunde en passie van 45 aangesloten agrarische leden, levert ieder jaar opnieuw een vroege en verse aardappel van topkwaliteit. De vijf verschillende vroege aardappelrassen – Doré, Première, Frieslander, Eigenheimer en Bildtstar – dragen het Alvantho-handelsmerk. Van de totale aanvoer van jaarlijks zo’n 10.000 ton vroege en middenvroege aardappelen gaat ruim 50 procent via de veilingklok. Het overige deel vindt zijn weg via bemiddeling. De bemiddelaar onderhoudt nauwe contacten met de kleinverpakkers, zodat het Thoolse product ook in de schappen van de supermarkten terechtkomt.

Lang koud en nat

Voordat Hage de veilingklok in werking stelt, deelt hij dat de telers dit teeltjaar de eerste aardappelen al op 11 februari hebben gepoot en vanaf eind februari/begin maart de gang er al behoorlijk in zat. Toen brak echter een periode van hevige en langdurige neerslag aan. Hierdoor kon er ten opzichte van andere jaren veel minder plastic over het land worden gelegd. De telers konden gewoon de akkers niet op. “Doordat het lang koud en nat bleef, konden de meeste telers pas eind april/begin mei poten. Vervolgens kregen de telers vanaf half mei te maken met een schrale noordnoordoosten wind en nauwelijks neerslag. Daarbij komt dat er nu al een tijd heel veel zon is en de temperatuur tot tropische waarden oploopt. Door beschikbaarheid en inzet van een goede kwaliteit zoet water, doen de telers er alles aan de vitaliteit van de gewassen in stand te houden en zo kwalitatief goede primeuraardappelen te oogsten. Dit vormt wel een grote uitdaging”, laat hij weten.

Seizoenen verbonden

Met een korte terugblik op vorig jaar waar de oogst al op 31 mei startte, weet Hage nog dat er toen een beetje een valse start is gemaakt. “De markt was er nog niet op berekend. Er zaten nog volop aardappelen in de bewaarcellen van de oogst 2021 en daarnaast waren er grote volumes importaardappelen op de markt. Dus de belangstelling voor de nieuwe oogst van Alvantho was maar matig. Eind juli moesten we vaststellen dat de prijsvorming op zich nog niet verkeerd was, maar er zaten nog te veel middenvroege rassen in de grond, zonder zicht op een vlotte afzet. Maar het was droog en ook uit de omliggende landen – met name België en Noord-Frankrijk – kwamen geluiden van hardnekkige droogte met tegenvallende opbrengsten als resultaat. De termijnmarkt kwam in beweging, want met name de industriële verwerkers gingen zich indekken. Ook als veiling hebben we voor de bij onze veiling aangesloten telers een contract kunnen afsluiten voor de levering van ruim 2.000 ton aardappelen met als bestemming frites. Vanaf dat moment zat er gelijk een stevige bodem in de markt. De exportvraag kwam inmiddels ook goed op gang, dus ook voor niet-fritesgeschikte rassen was volop belangstelling. We kennen inmiddels allemaal het verdere verloop van het seizoen. De marktprijzen bleven lang onder de 30 euro, maar toen eenmaal duidelijk werd dat er maar mondjesmaat vrije aardappelen meer voorhanden waren én dat we daarnaast met een laat voorjaar te maken kregen, liepen de prijzen snel op. Inmiddels is het zoeken naar vrije partijen en doen er prijzen van 60 tot 65 euro de ronde”, verbindt hij beide oogstjaren met elkaar. “Ons Thoolse product van dit oogstjaar ziet er goed uit. We willen dan ook samen met onze aangesloten telers de inspanning leveren om de komende weken in de vraag te voorzien, door het aanbieden van een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam geteeld product”, spreekt hij een positieve verwachting uit.

Goede doelen

Traditiegetrouw ging dit jaar de opbrengst van het eerste kistje Alvantho aardappelen niet naar één, maar zelfs twee goede doelen. Dankzij een mooi bod van Bas van Ravenswaaij – eigenaar van een groothandel in aardappelen, groenen en fruit – en een bijdrage door de veilingvereniging, werd een bedrag van maar liefst 3.000 euro beschikbaar gesteld. Het geld gaat volgens Hage naar de Metadidomi Foundation die met name hulp biedt aan de inwoners van het door oorlog zwaar getroffen Oekraïne. Samen met de ZLTO hebben ze onlangs een zaai- en pootgoedactie opgezet om daarmee een stukje zelfredzaamheid naar dit land te brengen. Daarnaast zet stichting De Vrienden van Siem zich al 10 jaar in voor het welzijn van kankerpatiënten in diverse behandelcentra. Dit jaar gaat de opbrengst naar het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) te Vlissingen. Met de opbrengst van het eerste kistje primeuraardappelen ontvangen beide organisaties dus ieder 1.500 euro en dat zorgde voor een instemmend applaus in de bomvolle mijnzaal in Sint-Annaland. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO