Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Tanzania werkt met Nederland aan roadmap voor bloeiende pootgoedsector

27 juli 2023

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat weten dat Tanzania en Nederland een gezamenlijke roadmap gaan ontwikkelen, voor een bloeiend pootaardappel-ecosysteem in het Oost-Afrikaanse land. Het besluit hiervoor namen de landen tijdens een workshop die werd bijgewoond door publieke en private stakeholders uit de tuinbouw- en de aardappelsector.

De workshop, met een focus op het ontwikkelen van een duurzame tuinbouwsector in Tanzania, werd begin mei georganiseerd door de Nederlandse Ambassade in Tanzania, het Tanzaniaanse Ministerie van Landbouw en de Tanzania Horticulture Association. Tijdens de bijeenkomst benadrukten de Tanzaniaanse Minister van Landbouw, Hussein Bashe, de Nederlandse Ambassadeur in Tanzania, Wiebe de Boer, en Landbouwraad Bart Pauwels het belang van samenwerking tussen de publieke en private sector bij het bevorderen van een duurzame aardappelindustrie, gericht op het positioneren van Tanzania als aardappelknooppunt.

Opbrengstsuccessen dankzij gecertificeerd pootgoed

Eerdere langdurige samenwerking tussen de twee landen heeft volgens beide partijen reeds geleid tot de registratie van 12 Nederlands gecertificeerde aardappelrassen in Tanzania. “Deze rassen hebben het potentieel om de productiviteit in de aardappelteelt te verhogen en bieden telers een breed scala aan keuzes”, aldus de Tanzaniaanse Minister van Landbouw, die laat weten tijdens zijn bezoek aan de zuidelijke hooglanden aardappeltelers ontmoet te hebben die in de wolken waren met hun oogst. “Deze telers konden tot 206 zakken aardappelen van 50 kilogram per hectare opbrengen. Ze schreven hun succes toe aan het gebruik van gecertificeerd pootgoed van hoge kwaliteit en het toepassen van de beste agronomische praktijken”, deelt Bashe mee.

Aanpak problemen cruciaal

Met oog op de groei van de Tanzaniaanse bevolking zullen de komende jaren meer mensen gevoed moeten worden, zonder dat het areaal aan beschikbaar land toeneemt. Dit vereist innovatieve en efficiënte benaderingen, om de productiviteit van landbouwers te verhogen. Isowelu Amcos, een coöperatie die zich bezighoudt met de aardappelteelt, laat bijvoorbeeld weten dat hun gemiddelde opbrengst, dankzij het gebruik van gecertificeerd pootgoed, per hectare is gestegen van 8 ton naar 25 ton. Maar, waar de coöperatie vorig jaar behoefte had aan 1,000 ton gecertificeerd pootgoed, was er slechts 300 ton verkrijgbaar. Dit toont volgens LNV aan dat het aanpakken van de huidige problemen rondom gecertificeerde pootgoed cruciaal is, om meer coöperaties zoals Isowelu Amcos te verwelkomen en de aardappelsector uit te breiden.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO