Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Avebe ontvangt Koninklijk predicaat

december 2019


Ter ere van het 100-jarig bestaan van Avebe is door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het Koninklijk predicaat aan de zetmeelfabrikant toegekend. Het predicaat werd tijdens een feestelijk symposium door René Paas, commissaris van de Koning in de provincie Groningen, overhandigd aan Avebe-bestuursvoorzitter Bert Jansen.

Dat Avebe het predicaat Koninklijk heeft ontvangen, is ook voor de provincie Groningen een bijzondere gebeurtenis. René Paas zei hierover in zijn toespraak: “U bent niet de eerste coöperatie die dit predicaat krijgt. Tien anderen gingen u voor. Avebe is wel de eerste coöperatie in Groningen aan wie deze eer toevalt.” Bert Jansen noemde Avebe een krachtige en gezonde onderneming: “Ik ben er trots op dit predicaat namens de coöperatie in ontvangst te mogen nemen. De kroon op honderd jaar samenwerken.” Marijke Folkers-in ’t Hout, voorzitter van de Raad van Commis­sarissen, sloot het symposium af met de woorden: “Royal Avebe, is een eer voor velen die hard gewerkt hebben de afgelopen honderd jaar om Avebe sterker te maken.”

100 jaar verbinden en innoveren

Op 11 november 1919 werd de akte van het Coöperatief Aardappelmeel Verkoop Bureau (AVB) ondertekend. Vanaf die dag zetten elf coöpe­ratieve aardappelmeelfabrieken hun aardappelmeel gezamenlijk af, zodat zij hun producten beter konden verkopen en een sterkere vuist konden maken tegen de particuliere handel. Avebe is in honderd jaar uitgegroeid tot wereldmarktleider op het gebied van aardappelzetmeel en -eiwit. Ook voor de 2.300 leden-akkerbouwers uit Nederland en Duitsland biedt de coöperatie continuïteit in de zetmeelaardappelteelt. De opbrengst van deze telers verwerkt Avebe tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en -eiwit, waar ze wereldwijd toegevoegde waarde bieden in voeding, maar ook in industriële toepassingen. Avebe werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en toepassingen op basis van zetmeelaardappelen en richt zich op duurzame continuïteit. Het bedrijf heeft 1.300 medewerkers en productielocaties in Nederland, Duitsland en Zweden. Daarnaast heeft het verkoopkantoren in de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het hoofdkantoor staat in Veendam. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO