Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Agrico passeert grens van 400 miljoen euro omzet

20 december 2023

Tijdens de jaarlijkse centrale ledenvergadering van Agrico werd bekend gemaakt dat de coöperatie in het seizoen 2022-2023 voor het eerst in de historie de grens van 400 miljoen euro aan omzet passeert. Verder betaalde de coöperatie het recordbedrag van 233 miljoen euro uit aan de leden.

Tijdens de centrale ledenvergadering op 14 december 2023 jongstleden maakte Agrico bekend dat de omzet uit pootgoed lag circa 34 miljoen euro hoger lag dan het jaar ervoor, een stijging van 16 procent. De omzet uit consumptie lag circa 19 miljoen euro hoger, dat neerkomt op een stijging van 50 procent. De stijging is voornamelijk te danken aan hogere prijzen, want het volume van pootgoed steeg met 4 procent naar 555.900 ton. De dochters deden het ook weer goed: de resterende 14 miljoen euro meer omzet is toe te schrijven aan hogere omzet bij een aantal van de buitenlandse dochterbedrijven van Agrico.

Afscheid Agrico voorzitter Vermeulen

Adrie Vermeulen (r) draagt de voorzittershamer over aan Johan Barendregt.

Tijdens de vergadering heeft Adrie Vermeulen afscheid genomen als voorzitter van Agrico. Daarmee kwam een einde aan een periode van 12 jaar waarin Vermeulen bestuurlijk actief was binnen Agrico. De laatste 7 jaar deed hij dit als voorzitter van de coöperatie. De akkerbouwer uit Swifterbant zal volgens Agrico herinnerd worden als een voorzitter die ruimte gaf aan de stem van de leden. Als dank voor zijn grote bijdrage aan de coöperatie is Vermeulen benoemd tot lid van verdienste. Zijn opvolger als nieuwe voorzitter van het bestuur en de raad van commissarissen is Johan Barendregt benoemd. Johannes van Heerwaarden is herbenoemd en Kees Dekker, CFO bij Royal Koopmans, is benoemd als extern lid.

Jan van Hoogen draagt stokje over

Agrico CEO wissel
Jan van Hoogen (r) draagt het stokje over aan Mark Zuidhof.

Na een dienstverband van 34 jaar, heeft algemeen directeur Jan van Hoogen het stokje overgedragen aan zijn opvolger Mark Zuidhof. Op 16 september 2022 werd Mark Zuidhof benoemd tot operationeel directeur. Sindsdien vormde Zuidhof samen met Van Hoogen de statutaire directie van Agrico. Met ingang van 1 januari 2024 treedt Van Hoogen af. Van Hoogen is sinds 1989 werkzaam voor Agrico, waarvan ruim 10 jaar als CEO. Hij zal na zijn aftreden nog enkele maanden als adviseur aan Agrico verbonden blijven. Als dank voor zijn betrokkenheid en enorme inzet voor de coöperatie is Van Hoogen tevens benoemd tot lid van verdienste.

Investeren in kweekwerk

Na afloop van het formele gedeelte vertelde Peter Oldenkamp, directeur Agrico Research, over de toekomstplannen van Agrico Research. Specifiek de investering in nieuwbouw voor met name laboratoria. Een belangrijk onderdeel hierin is de uitbreiding van het moleculaire laboratorium. Deze investering is nodig, zodat Agrico Research sterk kan groeien in de ontwikkeling en toepassing van moderne veredelingstechnieken, waaronder het gebruik van moleculaire merkers.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO