Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Bewaring

15 maart 2023 | Artikelen

“Een kwestie van goed opletten”

“In veel aardappelbewaringen is het op dit moment een kwestie van goed opletten. Zeker in schuren met enkel buitenluchtkoeling is het van belang om de partij niet alleen op kieming te controleren, maar ook op rot.”

15 februari 2023 | Artikelen

Rot ligt op de loer

Met de armen over elkaar zitten is dit seizoen niet aan de orde voor telers met aardappelen in bewaring. Rot ligt op de loer en sterke wisseling van buitentemperaturen, zoals de laatste weken het geval, maakt beheersing ervan erg lastig.

15 februari 2023 | Artikelen

Meer kanten op met flexibele teelt en afzet

Een consumptieteelt waar je twee kanten mee op kunt. Dat was vorig jaar het idee dat ontstond bij de aanleg van het demonstratieveld voor de Aardappeldemodag. Deze wijze van flexibele teelt en afzet leverde praktijkervaringen op die bedrijfsleider Marcel Tramper van WUR-Proefcentrum Westmaas de moeite waard vindt om met sectorgenoten te delen.

18 januari 2023 | Artikelen

Schouten Agri Sorting Solutions introduceert nu ook optische kwaliteitssorteerder: “De markt is er klaar voor”

Na de introductie van de Optica CS elektronische maatsorteerder, zo’n 7 jaar geleden, presenteert Schouten Agri Sorting Solutions uit Hoorn nu ook een optische kwaliteitssorteerder, de Optica Q. “De markt is er klaar voor, nu personeelskosten de pan uitrijzen en de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt”, verklaart sales manager Bram Jansen de komst van de…

18 januari 2023 | Artikelen

Bezuinig niet op kiemremming

“Het verschil in kiemlust tussen de diverse bewaarpartijen is dit seizoen groot. Een van de hoofdredenen die we daarin onderscheiden is het tijdstip van oogst en inschuren. Vroeg geoogste en binnengereden aardappelen zijn over het algemeen veel kiemlustiger dan laat gerooide partijen, ook van hetzelfde ras.

27 december 2022 | Blogs

Ventilatie- en koelbehoefte in de aardappelbewaring

Planten groeien, omdat ze koolstofdioxide vastleggen met behulp van energie uit zonnestraling. Fotosynthese genereert suikers die bij verademing de energie aanmaken die nodig is voor de biochemische processen die verband houden met groei.

©2015 - 2023 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO