Al abonnee? Activeer hier uw premium account

De gewasomgeving van aardappelen veranderen met plastic bedekking

28 februari 2023

Bij grootschalige commerciële teelt van aardappelen, wordt wel kunststof folie gebruikt om de bodem te bedekken na het poten om de bodemtemperatuur te verhogen. Dit wordt toegepast over verhoogde bedden met een door een trekker aangedreven machine.

Het plastic wordt wel verwijderd nadat alle planten zijn opgekomen en het broeikaseffect van de transparante kunststof zijn doel heeft bereikt. Het wordt verwijderd voordat de hoge relatieve vochtigheid onder de folie een epidemie van de aardappelziekte veroorzaakt en voordat het gewas aan watertekort lijdt dat regen of beregening moet voorkomen. Het moet ook worden verwijderd om aanaarden van het gewas mogelijk te maken, wat een goede omgeving voor de knolgroei schept.

Vroeg gewas

Deze praktijk is geschikt voor omgevingen met een lang groeiseizoen. Telers hier brengen een vroeg gewas tot stand dat voortijdig wordt geoogst om een premiumprijs in de markt te halen. Indien aangebracht voor de productie van de hoofdteelt in de zomer, is dit alleen rendabel in omgevingen met lange winters die slechts een relatief kort groeiseizoen hebben, zoals in de noordoostelijke delen van de Amerikaanse en Aziatische continenten. Het vastleggen van de zon en de opwarming van de bodem met als doel het versnellen van opkomst van de poters gebeurt ook door het ondiep poten en pas aanaarden ruim na opkomst. Het poten van knollen aan de zuidelijke kant van de rug op het noordelijk halfrond (en aan de noordzijde in het zuiden), op voorwaarde dat de ruggen oost-west zijn georiënteerd, dient hetzelfde doel.

Plasticfolie in tropische middelgebergten

Stroken van plasticfolie met een breedte van de afstand tussen de rijen wordt aangebracht in sommige tropische middelgebergten met zware regenval om erosie te voorkomen. Dit is een gangbare praktijk in veel aardappelvelden in bijvoorbeeld Indonesië. Het plastic wordt met de hand neergelegd en wanneer de aardappelplanten verschijnen, wordt een gat gemaakt om de opkomst van de plant mogelijk te maken. Deze praktijk helpt ook bij het tegengaan van de opkomst van onkruid. In Indonesië gaat deze praktijk vaak gepaard met het ondersteunen van de planten met draden, samengehouden door stokken. Dit helpt te voorkomen dat de stengels gaan legeren en het staat het telers toe het gewas te verzorgen, om te spuiten bijvoorbeeld. De plastic stroken, stokken en draden blijven er totdat het gewas wordt geoogst.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO