Al abonnee? Activeer hier uw premium account

BO Akkerbouw roept akkerbouwers op om onderzoekwensen in te dienen

23 januari 2024

De aardappelteelt kent momenteel veel uitdagingen. Om hiervoor oplossingen te vinden, is onderzoek heel belangrijk. BO Akkerbouw roept akkerbouwers op om hun wensen voor nieuw onderzoek en voor kennisverspreiding in te dienen om zo zelf richting te geven aan toekomstige oplossingen voor de sector.

“Akkerbouwers zitten zelf aan het stuur van het onderzoeksprogramma van BO Akkerbouw. Dit is het moment waarop akkerbouwers kunnen aangeven wat ze nodig hebben aan onderzoek en kennisverspreiding”, legt André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw uit. Door het invullen van een korte vragenlijst kunnen akkerbouwers hun wensen kenbaar maken. Deze vragenlijst is in te vullen tot en met 31 maart 2024. De uitkomsten gebruikt BO Akkerbouw om richting te geven aan nieuw onderzoek. In 2021 leidde de oproep onder akkerbouwers uiteindelijk tot 15 nieuwe onderzoeken met een budget van 2,4 miljoen euro. BO Akkerbouw rekent erop dat ook dit jaar veel akkerbouwers hun ideeën kenbaar zullen maken.

Zorgvuldig proces

Tot en met 31 maart 2024 kunnen akkerbouwers hun ideeën kenbaar maken door het invullen van een korte vragenlijst. In april en mei kunnen kennisinstellingen vervolgens projectideeën indienen. Deze ideeën worden daarna gematcht met de ingediende wensen van akkerbouwers. Het Digipanel van BO Akkerbouw, bestaande uit akkerbouwers, prioriteert vervolgens de projectideeën. Via de vragenlijst kunnen akkerbouwers zich ook aanmelden om aan het Digipanel deel te nemen.

Planning van het onderzoek

De doorlooptijd van idee naar onderzoeksproject is ongeveer een jaar. In die tijd worden projectvoorstellen uitgewerkt en beoordeeld. Ook zoekt BO Akkerbouw voor projecten naar cofinanciering, bijvoorbeeld via de Topsectoren. Definitieve besluitvorming binnen BO Akkerbouw ligt bij het bestuur op advies van de Sectie Teelt. In de Sectie Teelt zijn de leden LTO Nederland, Nederlandse Akkerbouw Vakbond en NAJK vertegenwoordigd.

Telersbijdrage

BO Akkerbouw financiert het onderzoek uit een verplichte telersbijdrage. Dat betekent dat de ondernemers gezamenlijk betalen voor het programma Onderzoek & Innovatie. BO Akkerbouw investeert met dit programma namens alle akkerbouwers in Nederland in meer dan zeventig onderzoeken voor de akkerbouw. Meer informatie over het programma en de onderzoeken staat in de folder ‘Meer kennis, betere teelt’. Alle lopende en recent afgeronde onderzoeken staan op de website van BO Akkerbouw.

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO