Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Avebe en Solynta bundelen krachten voor hybride veredeling in zetmeelaardappelteelt

mei 2021


Hybride aardappelveredelingsbedrijf Solynta en Averis Seeds B.V., een 100 procent dochter van zetmeelaardappelcoöperatie Royal Avebe, hebben aangekondigd samen te gaan werken aan het hybride veredelen van zetmeelaardappelrassen.

Met hybride veredeling kunnen nieuwe, duurzame aardappelrassen sneller worden ontwikkeld dan met de gangbare veredeling. Volgens de bedrijven is dit belangrijk voor het verder verduurzamen van de zetmeelaardappelteelt, omdat er zo sneller kan worden ingespeeld op uitdagingen zoals aardappelziektes die zich steeds weten aan te passen aan resistenties en wisselende weersomstandigheden. Ook kan dankzij het sneller kweken van betere rassen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden verminderd en neemt de opbrengst toe met een betere benutting van bemesting, stellen zij.

Sneller veredelen

“Met de samenwerking gaat een continue stroom aan steeds betere rassen ontstaan voor de telers van Avebe”, verklaart Edwin van der Vossen van Solynta.

Hybride aardappelveredelingsbedrijf Solynta uit Wageningen heeft ruim twaalf jaar gewerkt aan het verkrijgen van Hybrid True Potato Seed. Met deze technische innovatie kan sneller worden veredeld. Ook wordt het, door gebruik te maken van hybride veredeling, mogelijk om de vooruitgang in raseigenschappen beter te sturen. Zo kunnen natuurlijk voorkomende eigenschappen, zoals resistentie tegen droogte, plagen en ziekten, snel worden ingekruist. Het resultaat is een duidelijk korter ontwikkeltraject en snellere vooruitgang in eigenschappen die voor de telers van Avebe van waarde zijn.

Specifieke kennis

“Met de samenwerking komt de specifieke kennis die Averis heeft van eigenschappen en genetica voor de zetmeelaardappelteelt samen met Solynta’s hybride veredelingsplatform, waardoor er een continue stroom aan steeds betere rassen gaat ontstaan voor de telers van Avebe”, verklaart Directeur Research & Development Edwin van der Vossen van Solynta.

Voortdurende ontwikkeling

Ook Johan Hopman, manager Breeding & Research bij Averis, is verheugd over de samenwerking. “Nu de succesvolle resultaten van hybride veredeling bij consumptieaardappelen zichtbaar zijn, is het tijd om deze techniek ook te gebruiken voor de veredeling van zetmeelaardappelrassen”, duidt hij de krachtenbundeling van Averis Seeds met veredelingsbedrijf Solynta. Avebe geeft aan voortdurend te werken aan de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden en toepassingen op basis van zetmeelaardappelen en zich te richten op duurzame continuïteit. De zetmeelaardappelen van de 2.300 akkerbouwers binnen de coöperatie worden verwerkt tot hoogwaardige ingrediënten op basis van aardappelzetmeel en -eiwit en bieden zo wereldwijd toegevoegde waarde in voeding en in industriële toepassingen. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO