Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Aardappelteelt in Oekraïne zwaar gehavend

juni 2022


Een persoonlijke ontmoeting met Mykola Gordiichuk, aardappelhandelaar, teler en tevens vicepresident van de Oekraïense aardappelfederatie, doet je extra beseffen hoe zwaar de Oekraïense aardappelsector is getroffen door de oorlog met Rusland.

Op het World Potato Congress in Ierland was Gordiichuk aanwezig om de deelnemers op het hart te drukken de oorlog in zijn land vooral niet te vergeten. “Net als de Ieren in 1845 nog vele jaren na de uitbraak van de Famine met de gevolgen van de aardappelziekte te kampen hadden, zo zullen we in Oekraïne nog lange tijd de gevolgen ondervinden. Zelfs als de oorlog op korte termijn zou eindigen, hebben we op dit moment al ruim 560 miljard dollar schade”, laat de aardappelman bevlogen weten. In een persoonlijk gesprek vertelt hij dat de gevolgen op zijn boerderij, gelegen ten noordoosten van Kiev in de oblast Chernihiv, groot zijn. “Toen ik op 4 april weer op mijn bedrijf kwam, hadden de Russen er flink huisgehouden. Alle diesel, nodig voor het poten van de aardappelen, was weg en veel apparatuur is gestolen of kapotgemaakt. Ook hebben ze 10 ton van mijn aardappelen opgegeten”, laat hij weten. Voor hem en vele andere telers zijn de gevolgen van de oorlog direct al bij de start van het teeltseizoen voelbaar. “We hebben te kampen met hoge prijzen en een groot tekort aan diesel, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Daarnaast is de logistiek dramatisch, omdat vele wegen en bruggen zijn opgeblazen”, vertelt de Oekraïense ondernemer. “Verder moesten we diverse raketten uit ons land verwijderen, voordat we aan de slag konden”, laat hij aan de hand van een aantal foto’s zien. Op zijn bedrijf van 450 hectare teelt Gordiichuk dit jaar een 150 hectare aardappelen. Zijn areaal bestaat uit 100 hectare pootgoed en 50 hectare tafel- en chipsaardappelrassen. Daarnaast is hij agent voor aardappelcoöperatie Agrico uit Emmeloord. “Voor Covid en de oorlog hadden we nauw contact met Nederlandse bedrijven en telers. Regelmatig kwamen telers als bijvoorbeeld pootgoedteler Jaap de Zeeuw naar ons toe, of gingen wij met een groep telers naar Nederland om kennis op te doen of machines te kopen. Aan deze kennisontwikkeling is nu ook een einde gekomen”, laat de aardappelman met spijt in zijn stem weten.

Inkomsten onder druk

“Verder moesten we diverse raketten uit ons land verwijderen, voordat we aan de slag konden”, laat hij aan de hand van een aantal foto’s zien.

In zijn land werkt volgens Gordiichuk één op de vijf mensen in de landbouw. Met een miljoen hectare aardappelen is Oekraïne het op vier na grootste aardappelland ter wereld. “De professionele aardappelteelt is nog maar zo’n 5 procent van het areaal, de rest vindt plaats op de datsja’s, de privétuinen van consumenten”, legt de vicepresident uit. Hij laat weten dat 40 procent van de teelt in het zuiden van Oekraïne plaatsvindt, waar nu de oorlog volop gaande is. “Dit is ook het gebied met de zeehavens. Hierdoor kan 25 miljoen ton graan die nog op voorraad ligt het land niet uit, zodat mensen in onder meer Afrika te weinig te eten hebben. Ook zijn de frites- en chipsfabrieken in ons land gesloten, waardoor veel telers hun aardappelen niet kunnen leveren. Het inkomen dat onze telers mislopen door deze problemen, zorgt voor een gebrek aan geld om het teeltjaar op te starten. Daarnaast hebben door de oorlog nu al 10 miljoen mensen hun huis moeten verlaten, waarvan 4 miljoen buiten Oekraïne wonen. Om al deze mensen te helpen krijgen we gelukkig hulp. Zo heeft Agrico 600 ton poters geleverd, die we hebben verdeeld onder consumenten, zodat ze deze zelf kunnen uitpoten op hun datsja’s”, laat Gordiichuk dankbaar weten. “We hebben zelfs een dankbrief van de Oekraïense minister van landbouw ontvangen, om te overhandigen aan de Nederlandse Agrico-telers.” Op het congres laat de Tomasz Bienkowski van de Poolse aardappel­federatie weten dat zijn organi­satie een aardappelhulpprogramma is gestart. In samenwerking met Poolse organisaties, de Franse handelsorganisatie Fedepom en het Nederlandse bedrijf Stet uit Emmeloord is er 940 ton aardappelen geleverd in diverse regio’s.

Zorgen voor nabije toekomst

Ook voor de nabije toekomst maakt Gordiichuk zich grote zorgen. “Als onze telers al hebben kunnen poten, is het nog maar de vraag of we de aardappelen kunnen afzetten. De miljoenen vluchtelingen die voorlopig geen aardappelen in onze thuismarkt meer eten, de fabrieken die niet draaien en de export die stilligt, zullen hun weerslag op onze markt krijgen”, spreekt hij zijn zorgen uit. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO