Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Jubileumconferentie Farm Frites Poland Dwa reflecteert op verleden, heden en toekomst

20 juli 2023

Farm Frites Poland Dwa vierde eind juni haar 30ste verjaardag met de conferentie ‘1993-2023-2053. Past-Present-Future of agriculture in Poland’. Vertegenwoordigers van de lokale overheid, universiteiten, leveranciers, klanten en andere belanghebbenden die het bedrijf al drie decennia begeleiden in haar ontwikkeling, kwamen voor deze speciale gelegenheid bijeen.

Gedurende de dag hadden gasten ook de gelegenheid om de boerderij van het bedrijf en de velden met bloeiende aardappelplanten te bezoeken, vertelt Katarzyna Majchrzak, Manager Communicatie & Betrokkenheid bij de gemeenschap aan Aardappelwereld magazine.

Model van de moderne agronomie

Jarosław Wańkowicz en Adam Klasa van Farm Frites Poland Dwa tijdens de jubileumviering.

De voorzitter van de raad van bestuur van Farm Frites Poland Dwa, Adam Klasa, mocht de jubileumconferentie openen. Hij haalde herinneringen op aan Gerrit de Bruijne, oprichter van het Nederlandse bedrijf Farm Frites, die begin jaren negentig in Polen op zoek was naar een plek om een fritesfabriek te bouwen. “De Bruijne vond de bodem- en klimatologische omstandigheden in Midden-Pommeren optimaal voor de ontwikkeling van de aardappelteelt. Maar, ondanks dat ze bij directe consumptie goed smaken, waren Poolse rassen qua grootte en vorm niet geschikt om lange Amerikaanse frieten te produceren. Daarom moesten fritesrassen naar Polen gehaald worden, om ze vervolgens te telen volgens westerse technologieën. Dit is wat Farm Frites Poland Dwa heeft gedaan, waarmee de boerderij uitgroeide tot een model van moderne agronomie en goede landbouwpraktijken voor andere Poolse boerderijen”, vat Klasa de oorsprong van het bedrijf samen.

Vlaggenschip boerderij

Jarosław Wańkowicz, lid van de raad van bestuur van Farm Frites Poland Dwa, memoreert de geschiedenis van de boerderij, te beginnen met de introductie van nieuwe teelttechnologieën in Polen in de jaren negentig. “In 2004 was het bedrijf de eerste aardappelteler in Polen die de GlobalG.A.P. certificaat (toen EUREPGAP) en in 2008 werd de boerderij als deelnemer aan het wereldwijde McDonald’s Flagship Farm-programma een vlaggenschip voor de fastfoodketen”, vertelde Wańkowicz. Hij benoemt ook de huidige uitdagingen voor de boerderij, waarbij vooral klimaatverandering op de voorgrond treedt, evenals richtingen voor verdere ontwikkeling met behulp van kunstmatige intelligentie en op basis van good practices met betrekking tot duurzame en regeneratieve landbouw.

Toekomst van de Poolse aardappelteelt

Een expertpanel debatteert over de toekomst van de aardappelteelt in Polen.

In daaropvolgende presentaties spreken verschillende experts over de toekomst van plantenvoeding, de uitgangspunten van regeneratieve landbouw, de toekomst van precisielandbouw met de ontwikkeling van het concept van Landbouw 4.0 en de evolutie van consumentenverwachtingen met betrekking tot voedselproductie. Na deze presentaties volgt een paneldebat over de toekomst van de aardappelteelt in Polen, waarna de conferentie wordt afgesloten met taart en felicitaties voor het management en de medewerkers van het bedrijf.

Leider van de aardappelvoorziening

Farm Frites Poland Dwa is in 1993 opgericht in Bobrowniki, Pommeren, Polen, toen de Nederlandse bedrijven Farm Frites en Aviko hun krachten bundelden voor een gezamenlijke investering in Polen: de bouw van een fritesfabriek in Lębork. Farm Frites Poland Dwa werd de belangrijkste basis voor grondstof en leverde aardappelen van geselecteerde rassen die in Polen eerder nog niet werden verbouwd. De boerderij besloeg oorspronkelijk een oppervlakte van ongeveer 4.000 hectare, gelegen in de gemeenten Damnica en Główczyce. De jaren negentig vormden voor het bedrijf een tijd van uitdagingen met betrekking tot bodemaanwinning en de introductie van nieuwe aardappelrassen in Polen. Het bedrijf investeerde in moderne teelttechnologie om de productie-efficiëntie te verhogen en de impact van landbouwactiviteiten op het milieu te verminderen. Op dit beheert Farm Frites Poland Dwa een areaal van circa 2.500 hectare en heeft het circa 60 medewerkers in dienst. Het is hiermee een van de grootste en modernste boerderijen in Polen en blijft de leider in het leveren van aardappelen voor de productie van frites, pannenkoeken en aardappelvlokken voor haar zusterbedrijf, Farm Frites Poland in Lębork. In het julinummer van Aardappelwereld magazine vindt u een uitgebreide reportage over de manieren waarop Farm Frites Polen duurzame groei wil realiseren (Premium).

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO