Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Zelf ingelegde zalm met zoete ui en aardappel

juni 2023


Het zelf inleggen van zalm is zo eenvoudig en zo smaakvol. Hierdoor kun je de rest van de ingrediënten lekker puur en simpel houden. In een mum van tijd proef je de zomer op je bord.


Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd ca. 30 minuten (excl, 1 uur marineren)

  • 4 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels zout
  • geraspte schil van ½ citroen
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 eetlepel gehakte verse koriander
  • 500 gram zalm, zonder huid
  • 600 gram kruimige aardappel
  • 3 eieren
  • 2 zoete uien
  • olijfolie om in te bakken
  • 2 tenen knoflook
  • handje zwarte olijven in ringen

Warm de oven voor op 210°C.
Schep suiker, zout, citroenrasp, korianderpoeder, gehakte verse koriander door elkaar. Doe de helft op een bord. Leg er de zalm op. Schep er de rest van het zout-suikermengsel over. Zet afgedekt 1 uur in de koeling.
Schil de aardappelen. Zet ze op met koud water en zout. Breng aan de kook en kook ze stevig gaar. Giet af. Spoel met koud water en laat afkoelen. Snijd de aardappel in plakjes van ½ cm.
Kook de eieren in kokend water in 10 minuten hard. Spoel ze af met koud water, pel ze en zet apart.
Pel de ui en snijd deze in dunne ringen. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur. Fruit de ui zachtjes met ruim zout en peper 5 minuten. Pers de knoflook er boven uit en fruit nog een paar minuten zachtjes mee.
Wrijf met een keukenpapiertje alle zout en suiker van de zalm . Vet een ovenschaal in met olijfolie. Bedek de bodem van de schaal met de helft van de aardappel. Verdeel hierover de helft van de gefruite ui. Leg hierop de zalm in stukken. Dek af met de rest van de aardappel en ui. Besprenkel met olijfolie en bak in 35 minuten gaar en lichtbruin. Zet eventueel nog even kort onder de grill om extra te bruinen. Doe er de olijven, gekookte ei in parten en eventueel nog wat verse koriander over en serveer direct.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO