Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Tom Vandenkendelaere volgt Romain Cools op als CEO Belgapom

juli 2020


Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, neemt eind 2020 na een carrière van 30 jaar afscheid van Belgapom, de Belgische organisatie voor de aardappelhandel en -verwerking. Hij draagt de fakkel over aan Tom Vandenkendelaere, die vanaf januari 2021 de nieuwe CEO wordt van Belgapom, zo maakte de organisatie bekend.

Drie decennia lang is de bevlogen aardappelman Cools het gezicht geweest van de Belgische aardappelhandel en -verwerking. Volgens Belgapom voorzitter Marc Van Herreweghe mag Cools terugblikken op een uitzonderlijk rijke carrière. Naast zijn werkzaamheden bij Belgapom, was hij 15 jaar secretaris-generaal van Europatat, de Europese federatie van de aardappelhandel, en 8 jaar bij EUPPA, de Europese federatie van de aardappelverwerkende industrie. Vandaag de dag is Cools nog voorzitter/CEO van de Canadese NGO World Potato Congress inc., een netwerkplatform voor de wereldwijde aardappelketen. Hiervan zal hij volgend jaar tijdens het congres in Ierland afscheid nemen. “Velen zullen erkennen dat hij een begrip is in de wereld van de agrovoeding”, benadrukt de voorzitter.

Nauwe opvolging aardappelvraagstukken

In een reactie laat Cools weten dat hij met dankbaarheid terugkijkt op een uiterst boeiende loopbaan en de talloze contacten binnen de waardeketen. “Ik ben blij met mijn opvolger Tom, in wiens engagement en gedrevenheid ik mezelf herken”, vertelt hij. Cools’ opvolger Tom Vandenkendelaere verwierf nationale bekendheid als Europees Parlementslid tussen 2014 en 2019. Momenteel is hij actief als interim-schepen in Roeselare, ter vervanging van Minister Nathalie Muylle, en als zelfstandig adviseur voor Europees landbouwbeleid. Vandenkendelaere is doctor in de internationale relaties, was voorzitter van JONGCD&V en was actief in het Europees Parlement in de commissies Landbouw, Economische en Monetaire Zaken, en Tewerkstelling en Sociale Zaken. In die laatste functie maakte hij uitgebreid kennis met de Belgische aardappelsector toen hij actief de handelsconflicten rond de export van Belgische diepvriesaardappelen opvolgde. Ook in de hervorming van het Europese landbouwbeleid en voor het Brexit-vraagstuk volgde hij de vraagstukken van de aardappelsector nauw op. De komst van Tom Vandenkendelaere is volgens Belgapom de exponent van de generatiewissel die de hele sector doormaakt. “Het is mijn ambitie om de groei van deze Belgische nummer-één sector nog verder kracht bij te zetten, zijn belangen op het vlak van duurzaamheid en tegelijk zijn sterke positie in de wereld te verdedigen en nog verder te versterken. Het is met volle trots dat ik me straks zal inzetten voor ‘onze’ aardappel en zijn vele afgeleide producten, hét uithangbord van de Belgische agrovoedingssector als je het mij vraagt”, vertelt Vandenkendelaere alvast over zijn toekomstig beleid. ●

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO