Al abonnee? Activeer hier uw premium account

Boxty met ansjoviscrème

juli 2022

Ook in Ierland is de aardappel razend populair in gerechten en zijn er veel klassiekers met deze veelzijdige groente. Eén van die gerechten is Boxty, een traditioneel Ierse aardappelpannenkoek. Met eenvoudige ingrediënten, maar door de romige ansjoviscrème net weer even anders.


Lunchgerecht, 4 personen. Bereidingstijd 45 minuten

• 250 gram kruimige aard­appel, geschild
• 250 aardappel, geschild
• 4 lente-ui
• 250 gram patentbloem
• 2 zakjes baking soda (geen bakpoeder dus)
• 250 ml karnemelk
• boter
• 2 volle theelepels ansjovispasta
• 1 bekertje crème fraîche (à 200 gram)
• ½ eetlepel mayonaise
• 2 eetlepels kappertjes

Snijd de kruimige aardappel in blokjes en kook ze in water met zout gaar.
Rasp de andere aardappel grof. Doe een laag keukenpapier in een vergiet. Leg er de geraspte aardappel op. Doe er nog een laag keukenpapier op en druk het vocht er goed uit.
Giet de gekookte aardappel af en laat uitdampen en iets afkoelen. Knijp de kruimige gekookte aardappel door een pureeknijper fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringetjes.
Zeef de bloem met de baking soda boven een grote kom. Meng er de puree, de geraspte aardappel en ¾ van de lente-ui door. Voeg ruim zout en peper toe. Voeg de karnemelk in gedeelten (met een handmixer met deeghaken) toe tot je een stevig beslag-deeg krijgt.
Verhit telkens een klont boter in een koekenpan. Doe telkens een hoopje van 2 eetlepels beslag in de pan. Per keer kun je 2-3 Boxties bakken. Maak iets plat en bak ze telkens in 3-4 minuten per kant bruin.
Meng de ansjovispasta door de crème fraîche. Doe er de mayonaise door. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de crème met de rest van de lente-ui en de kappertjes bij de Boxty.

Tip: Heerlijk met een in bouillon gepocheerde, losgeplukte kipfilet erbij (of je koopt kant-en-klare pulled chicken).

Ingrid van den Arend, Cook-it

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO