Als de aardappel uw vak is, lees Aardappelwereld magazine digitaal en op papier

Dronken vis uit Elburg

augustus 2021


Vis moet zwemmen. Dat wisten ze in Elburg zo’n anderhalve eeuw geleden aan de toenmalige Zuiderzee ook. In dit Elburgs recept zal de vis dan ook zwemmen. In een romig wijnbad. Proost!


Hoofdgerecht, 4 personen. Bereidingstijd 25 minuten.

• 450 gram vastkokende aardappel
• 4 witvisfilets
• 2 palingfilets
• 2 dl droge witte wijn
• 1½ dl room
• 1 bosje peterselie
• 2 takjes tijm
• 1 laurierblad
• 3 eetlepels boter en boter voor invetten
• 3 eetlepels bloem
• zout, peper

Warm de oven voor op 150°C.
Schil de aardappel, snijd ze in plakjes en gaar de plakjes ongeveer 8 minuten voor in ruim kokend water met zout. Giet af en laat uitdampen. Beboter een ruime ovenschaal en leg hier de plakjes aardappel dakpansgewijs in.
Rol de witvisfilets op en zet vast met een cocktailprikker. Halveer de palingfilets.
Zet ze visrolletjes in een kleine (steel)pan met de wijn, de room en 1 dl water. Bind de kruiden met een stukje keukengaren bij elkaar. Doe de kruiden in de wijn in de pan. Verhit op de kookplaat tot de vloeistof bijna kookt en gaar de visrolletjes 10 minuten zonder te koken. Neem de rolletjes uit de pan en zet op de aardappel. Leg de palingfilets er tussen. Laat het kookvocht tot de helft inkoken.
Smelt intussen de 3 eetlepels boter zonder te bruinen in een steelpan met dikke bodem. Roer er de bloem doorheen. Laat lichtjes kleuren. Voeg het kookvocht in gedeelten toe onder goed roeren. Roer telkens de klontjes er goed uit voordat je meer vocht toevoegt. Als je de saus te dik vindt, verdun ‘m dan iets met nog wat wijn en room.
Schenk de saus over de vis en aardappel en laat de schotel in de voorverwarmde oven in nog eens 15 minuten goed warm worden.

Ingrid van den Arend, Cook it!

Evenementen

©2015 - 2024 Aardappelwereld | Ontwerp en realisatie COMMPRO